Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μπορεί η απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για αναστολή της λειτουργίας να ήταν σοκ, δεν ήταν όμως παρά μόνο η αρχή.

Το «κλείσιμο» των Πανεπιστημίων από τους ίδιους τους καθηγητές και πρυτάνεις, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες πήρε διαστάσεις ντόμινο.

Την απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο θα απολυθούν 500 διοικητικοί υπάλληλοι,  ακολούθησε αυτή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χάνει 399 εργαζόμενους, το 38% του ανθρώπινου δυναμικού του. Και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει εγγραφές φοιτητών σε κανένα, σχεδόν, από τα ιδρύματα της Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης. Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έχασε ήδη την εξεταστική περίοδο, αφού μέχρι και τη Δευτέρα δεν λειτουργούσε λόγω απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Αναμένονται και οι αποφάσεις του Παντείου Πανεπιστημίου που ήδη, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου είχε «κλείσει» συμβολικά για 48 ώρες. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο ήδη διέθετε μικρό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων αναλογικά προς τον αριθμό των φοιτητών και των διδασκόντων του, έχασε 11 υπαλλήλους με το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας μέσα στο 2013.

Και στην υπόλοιπη χώρα, τα λουκέτα είναι στην ημερήσια διάταξη

Θεσσαλονίκη

Τριήμερη αναστολή λειτουργίας, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε τη Δευτέρα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Η Σύγκλητος εκτιμά ότι εξαιτίας της διαθεσιμότητας μελών του διοικητικού του προσωπικού, το ΑΠΘ οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. Από το ΑΠΘ θα αποχωρήσουν 169 άνθρωποι, οι οποίοι ήδη έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως διαπιστώνει η Σύγκλητος, το πανεπιστήμιο «έχει περιέλθει, στην ουσία, σε κατάσταση πραγματικής αδυναμίας λειτουργίας στις περισσότερες πτυχές των διοικητικών και ακαδημαϊκών του δομών».

Πάτρα

Το κλείσιμο όλων των διοικητικών υπηρεσιών την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου αποφάσισε και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ ανακοίνωσε και την μετάθεση κατά μια εβδομάδα της έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Από το ίδρυμα προβλέπεται η αποχώρηση 118 από τους 459 συνολικά εργαζόμενους.

Κρήτη

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, εμμένουν στη θέση τους για «λουκέτο» και ήδη μετρούν μία εβδομάδα αναστολής όλων των λειτουργιών του.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 49 διοικητικοί υπάλληλοι.

Ρόδος

Διήμερη αναστολή της λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στα ΑΕΙ που πλήττονται καίρια από τη διαθεσιμότητα, όμως η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει τη μελλοντική της στάση.

Λάρισα

Η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας αποφάσισε, το μεσημέρι της Τρίτης, την αναστολή λειτουργίας των διοικητικών της υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Ως μέλη ΔΕΠ του μοναδικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα, θεωρούμε καθήκον μας να διαμαρτυρηθούμε για τη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση της Εδικής Αγωγής στη χώρα μας και να μεταφέρουμε στο Πανεπιστήμιο και στο Υπουργείο την αγωνίατων φορέων, των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων ΑΜΕΑ, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν κατακτήσεις και προσπάθειες δεκαετιών για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των παιδιών της Ελλάδας».