Στα σχολεία φαίνεται πως έχει εισβάλλει η Χρυσή Αυγή η οποία προσπαθεί να στρατολογήσει νέους μαθητές στους κόλπους της με αρκετούς εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για ομάδες εξωσχολικών οι οποίοι προσπαθούν να στρατολογήσουν ανήλικα αγόρια και κορίτσια προκειμένου να στελεχώσουν τα Τάγματα Εφόδου της οργάνωσης.

Η κατάσταση στα σχολεία φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου, καθώς οι καθηγητές αποκαλύπτουν πως δέχονται απειλές από τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές ακόμη και για να τους βάλουν υψηλότερη βαθμολογία, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Έθνος».

Οι μαθητές οι οποίοι στρατολογούνται από τα μέλη του ακροδεξιού μορφώματος, συνήθως στοχοποιούν αλλοδαπούς συμμαθητές τους και συμμαθητές τους με αντιφασιστική ιδεολογία και αρκετές φορές τους ξυλοκοπούν. 

Το μέσο το οποίο προτιμούν οι χρυσαυγίτες για να στρατολογούν μαθητές, είναι είτε η διανομή φυλλαδίων έξω από τα σχολεία, είτε η χρήση του facebook και άλλων social media τα οποία χρησιμοποιούν συχνά οι μαθητές.

Από την μεριά τους, οι καθηγητές φοβούνται να καταγγείλουν συγκεκριμένα περιστατικά, καθώς φοβούνται αντίποινα, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά εκπαιδευτικών που «κλείνουν το μάτι» στην Χ.Α.