Εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων της 70ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, βρίσκεται στο Ρέθυμνο, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Αυστραλίας Γκαϊ Χολντχάουζ,ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα μνημεία των Αυστραλών Πεσόντων που βρίσκονται σε χώρες της Μεσογείου.

Στον εορτασμό προβλέπεται η ενεργή συμμετοχή της πρεσβείας της Αυστραλίας στη διοργάνωση της τελετής, με τη συμμετοχή δικής της μπάντας αποτελούμενης από 13 μουσικούς, ενώ θα βρεθούν στο Ρέθυμνο για τον εορτασμό Αυστραλοί και Βρετανοί αξιωματούχοι καθώς και βετεράνοι από την Αυστραλία.

Ο κ. Χολντχάουζ που είχε σήμερα συνεργασία με εκπροσώπους του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ ενημέρωσε και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Κονταξάκη για την πρόθεση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση του μνημείου Αυστραλών πεσόντων, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου που βρίσκεται στην περιοχή Σταυρωμένου Ρεθύμνης.

Συμφωνήθηκε μάλιστα ο Δήμος να συνδράμει σε αυτό το έργο μέσω της Τεχνικής του Υπηρεσίας και ήδη ανατέθηκε σε Μηχανικό του Δήμου να μελετήσει τις ανάγκες του μνημείου, να τις καταγράψει και να συντάξει τεχνική έκθεση με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και το κόστος τους, την οποία θα καταθέσει στην πρεσβεία της Αυστραλίας και από κει με τη βοήθεια της, θα προωθηθεί στο Υπουργείο Βετεράνων Πολεμιστών της Αυστραλίας προκειμένου να ανατεθεί εκ μέρους τους σε Τεχνική Εταιρεία η εκτέλεση του έργου και η χρηματοδότησή του.

Ο Γκαϊ Χολντχάουζ συναντήθηκε και με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή και κουβέντιασαν για τις φετινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Στις συναντήσεις που είχε ο Αυστραλός αξιωματούχος, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές ο σεβασμός στους ιστορικούς δεσμούς, που συνδέουν την Κρήτη με την Αυστραλία και διατυπώθηκε η επιθυμία για διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης.