Τη λύπη του για τη συνέχιση της απεργίας πείνας από τους περίπου 300 μετανάστες, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες σε όλους αυτούς που καθοδηγούν πολιτικά τους απεργούς πείνας και "βγαίνουν καθημερινά και μιλούν στα κανάλια".

Επιπλέον, τους κατηγόρησε ότι έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ των αρχών και των μεταναστών. Ένας διάλογος, πρόσθεσε, που θα ενημέρωνε τους απεργούς για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, που είναι από τα πιο σύγχρονα, όπως είπε.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι "πολιτικοί καθοδηγητές" των απεργών πείνας είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμπόδισαν τους γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ να τους παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ επεσήμανε ότι έχει καταγγελίες πως οι γιατροί όχι μόνο εμποδίστηκαν να τους επισκεφτούν, αλλά και απωθήθηκαν βιαίως.

Ο κ. Ραγκούσης, επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος για να δοθεί λύση στο ζήτημα είναι να υπαχθούν οι μετανάστες στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά, ρητώς και κατηγορηματικώς, να υπάρξει ειδική μεταχείριση εκτός του νόμου, καθώς αυτό θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες παράνομες νομιμοποιήσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα έξωσης των απεργών πείνας από το Μέγαρο Υπατία, με δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα.

Aνεβαίνει δραματικά ο αριθμός των μεταναστών απεργών πείνας στα νοσοκομεία

Τους 81 φθάνουν οι μετανάστες απεργοί πείνας, που έχουν μεταφερθεί από το κτίριο Υπατία σε διάφορα νοσοκομεία, με τους 3 τελευταίους να έχουν διακομισθεί το τελευταίο ημίωρο.

Ο γιατρός, Θανάσης Καραμπέλης, από την ομάδα παρακολούθησης της υγείας των απεργών δήλωσε "αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει τελικά νεκρούς, αφού δεν είναι οι απεργοί, που εκβιάζουν την κυβέρνηση, αλλά η ίδια η κυβέρνηση που τους εκβιάζει ωθώντας τους στον θάνατο".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσοι δέχονται βοήθεια στα νοσοκομεία και επιστρέφουν, συνεχίζουν την απεργία πείνας, αλλά όχι και την αποχή από νερό, καθώς τούς έγιναν σχετικές υποδείξεις από τους γιατρούς, δεδομένου του κινδύνου πρόκλησης μίας μόνιμης βλάβης στα νεφρά τους.

Έκκληση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση λύση

Έκκληση προς την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση «στην απειλούμενη ανθρωπιστική κρίση», με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών να βρίσκεται στην 37η ημέρα και τους νοσηλευόμενους απεργούς να έχουν ξεπεράσει τους 70, απευθύνει με ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ούτε για άλλη καθυστέρηση, ούτε για επίδειξη δύναμης, ούτε για αλαζονικές δηλώσεις, όταν το τίμημα είναι η ανθρώπινη ζωή και προστίθεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που μόνο επιεικές δεν θεωρείται για τους μετανάστες, έχει εν τούτοις ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να θέσουν τέλος στο μαρτύριο 300 ανθρώπων που με τη νομιμοποίησή τους διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους.

«Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ακούει τις μισαλλόδοξες φωνές αυτών που αναπαράγουν την ύπαρξή τους μέσα από το μίσος κατά των μεταναστών, ας ακούσει τις φωνές και τις προτάσεις αυτών που ανιδιοτελώς υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκατοντάδες συλλογικοί κοινωνικοί φορείς, διανοούμενοι, καλλιτέχνες» αναφέρει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων, «που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας σε καθεστώς μαύρης εργασίας και διεκδικούν τη νομιμότητα, νοηματοδοτεί έναν αγώνα με ηθική υπόσταση και με ανθρωπισμό οικουμενικής εμβέλειας. Αν δεν αναγνωριστούν σε αυτούς ούτε καν οι "ανθρωπιστικοί λόγοι" του Νόμου, τότε καμία περίπτωση μετανάστη δεν καλύπτεται. Οι σκοπιμότητες μετατρέπουν τους ίδιους τους νόμους του ελληνικού κράτους σε γράμμα κενό περιεχομένου».

Η Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανακοινώνει επίσης ότι αύριο καταθέτει τη συνολική Πρόταση Νόμου που έχει προαναγγείλει. Με αυτή την πρόταση αναδεικνύονται οι πραγματικές νομικές και πολιτικές δυνατότητες για μια νέα συνολική μεταναστευτική πολιτική που όπως εκτιμά θα συμβάλλει στην άρση του καθεστώτος ομηρίας χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται και έχουν δημιουργήσει οικογένεια στη χώρα μας.