Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου -και μάλιστα χωρίς την έγκριση της Βουλής- όσων εμπλέκονται στη δράση της Χρυσής Αυγής ενεργοποίησε με την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αυτό σημαίνει ότι θα "ακουστούν" από τις αρχές ακόμη και συνομιλίες βουλευτών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται στη δράση της οργάνωσης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Στα χέρια του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για τον χαρακτήρα της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, βρίσκονται νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν τόσο από τις απομαγνητοφωνήσεις από τον κοριό της ΕΥΠ όσο και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, τα οποία δείχνουν εμπλοκή βουλευτών στο σύνολο της δικογραφίας με τα 32 αδικήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο που παρέδωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής άμεση σύνδεσή τους με εγκληματικές ενέργειες αφού για να επιβεβαιωθεί αυτό θα πρέπει να αξιολογηθούν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία όπως άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και έρευνα στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις έως τώρα καταθέσεις (τόσο από τις καταθέσεις των σημαντικότατων μαρτύρων, πρώην μελών της Χρυσής Αυγής όσο και από τις υπόλοιπες) ενδέχεται να ακολουθήσει νέος κύκλος μαρτύρων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως να προκύψουν στοιχεία και για υπόπτους, αλλά μέχρι το σημείο αυτό πρέπει να γίνει διασταύρωση όλων των προανακριτικών πράξεων και του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώνει ο Εισαγγελέας. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικών, αλλά πληροφορίες λένε πως υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσης των μελών της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς, επιχειρηματίες και άτομα που συνδέοονται με κυκλώματα της νύχτας.