Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδη, οι αγρότες- τευτλοεξαγωγείς, υπάλληλοι του εργοστασίου Ζάχαρης και φορείς του νομού, με αφορμή την παρουσία του στις Σέρρες για τη διεξαγωγή συνέλευσης της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας. Το ψήφισμα συστάθηκε μετά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Σερρών για το ενδεχόμενο πώλησης τής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Στο ψήφισμα οι φορείς αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Λέμε ''όχι'' στο δίλημμα πώληση ή κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης διότι και η πώληση της ΕΒΖ σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου, ύστερα από τη συνεχιζόμενη επί σειρά ετών απαξίωσή της (μείωση ποσόστωσης, μη δημιουργία επενδύσεων π.χ. ματαίωση προγράμματος βιοαιθανόλης κ.ά.), δηλώνουμε αποφασισμένοι όλοι μαζί σαν μια γροθιά να μη δώσουμε το έρεισμα για τη λειτουργία τού εργοστασίου, είμαστε στο πλευρό των αγροτών των Σερρών να κρατήσουν το εργοστάσιο ενεργό, όπως έκαναν μέχρι τώρα και ζητάμε άμεση στήριξη των τευτλοπαραγωγών, ώστε να καλλιεργήσουν οπωσδήποτε και φέτος ζαχαρότευτλα προκειμένου να μη χαθεί η καλλιεργητική περίοδος. Ζητάμε τη διατήρηση της ποσόστωσης ζάχαρης που ανήκει στους αγρότες μας, ανήκει στον τόπο μας και αποτελεί εθνικό πλούτο.

Πιστεύουμε ότι η διαπραγματευτική δεινότητα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών κρίνεται στα όργανα της Ε.Ε. στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας, της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και ειδικά τής ελληνικής ζάχαρης.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ειδικά το Εργοστάσιο των Σερρών, με δυνατότητα επεξεργασίας τεύτλων παραγόμενων από 50.000 στρέμματα, είναι βιώσιμη, έχει προοπτικές, μπορεί να είναι επικερδής και χρειάζεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσα από δημόσιες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις (παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων, επέκταση σε εναλλακτικές δραστηριότητες κ.ά.), σωστή διαχείριση και διοίκηση, με επίκεντρο την αξιοποίηση της καλής ποιότητας των ελληνικών ζαχαρότευτλων, την προώθηση πώλησης της ελληνικής ζάχαρης σε νέες αγορές με ανταγωνιστική τιμή και τη διασφάλιση και αξιοποίηση του εθνικού πλούτου που αυτή μεταποιεί».

Το ίδιο ψήφισμα δόθηκε σήμερα και στο διευθυντή του υποκαταστήματος Αγροτικής Τράπεζας όπου το πρωί οι εμπλεκόμενοι φορείς πραγματοποίησαν για μία ώρα συμβολική κατάληψη αναρτώντας πανό έξω από την Τράπεζα στο οποίο έγραφε «Κάτω τα χέρια από το Εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών».

Το ίδιο ψήφισμα πρόκειται να δοθεί το απόγευμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.