Η διαφθορά των αξιωματούχων στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, είναι σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών το σοβαρότερο πρόβλημα φέτος.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Μπάμπης Πουλόπουλος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, "ο βαθμός επικράτησης της διαφθοράς δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Ο αντίκτυπός της ωστόσο γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στις υπηρεσίες ελέγχου των ναρκωτικών που διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και μεγάλες ποσότητες ουσιών και στις αντίστοιχες δικαστικές και τελωνειακές αρχές".

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βαλκανική Χερσόνησος είναι μια περιοχή όπου ανθεί η συνδεόμενη με τα ναρκωτικά διαφθορά. Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν τεράστιους οικονομικούς πόρους, μεγάλη πολιτική επιρροή, πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες και λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συνεχής δημιουργία νέων, συνθετικών ναρκωτικών τα οποία διακινούνται μέσω Διαδικτύου και συχνά διαφημίζονται ως άλατα μπάνιου ή λίπασμα. Όπως σημείωσε ο κ. Πουλόπουλος, τα ναρκωτικά αυτά προκύπτουν με ελαφρά τροποποίηση στη μοριακή δομή κάποια γνωστής και ελεγχόμενης ουσίας και έφερε ως παραδείγματα τη μεφεδρόνη, που γνωρίζει από το 2008 ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών διεθνώς με 38 εκατ. ανθρώπους, 15,1% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, να είναι χρήστες. Οι περισσότεροι εξαρτημένοι δεν λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία. Ενθαρρυντική είναι η λειτουργία 2.500 δικαστηρίων για τα ναρκωτικά, που έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υποτροπής και εξοικονομούν μακροπρόθεσμα πόρους.

Σε μια αποστροφή της δικής του ομιλίας, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, σημείωσε ότι εάν υπήρχαν τέτοια δικαστήρια στην Ελλάδα, "ο μισός πληθυσμός των φυλακών θα ήταν εκτός. Όμως εμείς δεν έχουμε καν πραγματογνώμονες ώστε να πιστοποιούν την εξάρτηση στα δικαστήρια".

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το πρόβλημα της χρήσης επιτείνουν η φτώχεια και η υψηλή ανεργία. Εκεί η οικονομία των ναρκωτικών είναι ισχυρότερη από τις οικονομίες των κρατών.

Στην Αφρική, επικρατεί η κάνναβη που αφορά 5% - 10% του πληθυσμού, ηλικίας 15 - 64 ετών. Το λαθρεμπόριο κοκαΐνης από τη Δ. Αφρική προς την Ευρώπη αυξάνει.

Στην Ασία, η μεθαμφεταμίνη και η ηρωίνη είναι οι πιο διαδεδομένες ουσίες. Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος επιδημίας Έιτζ εξαιτίας της ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών. Στην Κίνα οι χρήστες ανέρχονται σε 2 εκατ. Η Ινδία είναι η πρώτη παραγωγός ψυχοτρόπων ουσιών στον κόσμο που διακινούνται μέσω παράνομων φαρμακείων του Διαδικτύου.

Στο Αφγανιστάν, από το 2005 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 53% η χρήση οπίου και κατά 140% η χρήση ηρωίνης. Σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους υπολογίζονται οι Αφγανοί, ηλικίας 15-64 ετών, που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

Το Ιράν είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιούχων στον κόσμο: 2 εκατ. χρήστες.

Στην Ευρώπη η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το χασίς και ακολουθεί η κοκαΐνη. Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιοειδών έχει η Ρωσία με 1,6-1,8 εκατ. χρήστες, ηλικίας 15 - 64 ετών. Στην Ανατολική Ευρώπη, εξαπλώνεται ανησυχητικά το Έιτζ, με το 1,6% των ενηλίκων να έχει μολυνθεί στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης και κοκαΐνης. Συγχρόνως, έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, σημείωσε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει γίνει αποδέκτης 20 αιτημάτων από περιοχές και πόλεις της Ελλάδας για τη δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών. Τα αιτήματα έχουν γίνει από Ρόδο, Ναύπλιο, Μεσολόγγι, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λαύριο, Παιανία, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Κατερίνη, Ορεστιάδα.

Το ΚΕΘΕΑ, είπε, έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο με τριπλή στόχευση: την ανταπόκριση στις ανάγκες της επαρχίας, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και την ενίσχυση των προγραμμάτων στις φυλακές, των δομών υποδοχής και της επανένταξης των φυλακισμένων.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, επιδιώκει την ολοκλήρωση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε Γιάννενα, Καβάλα, Καλαμάτα, Χανιά, Μυτιλήνη. Σχεδιάζει την ανάπτυξη προγράμματος για τον εθισμό στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

Αναφορικά με το ιστορικό κέντρο, προχωρά στη δημιουργία Κέντρου Κοινοτικής Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης στα Εξάρχεια και στη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για τους μετανάστες στον Άγ. Παντελεήμονα. Προτείνει τη δημιουργία τριών Σταθμών Άμεσης Πρόσβασης σε Ομόνοια, Βικτώρια, Άγ. Παντελεήμονα. Σχεδιάζει την ενίσχυση των υπαρχόντων προγραμμάτων «δουλειάς στο δρόμο» στις περιοχές: Γερανίου, Ομόνοιας, Γ' Σεπτεμβρίου, Πολυτεχνείου-Μουσείου, Κουμουνδούρου, Πλ. Βάθη, Εξαρχείων, σταθμού Λαρίσης. Τέλος, συστήνει την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων για τη στέγαση δομών κοινωνικής φροντίδας.

Στο πλαίσιο του σωφρνιστικού συστήματος, το ΚΕΘΕΑ έχει σχεδιάσει τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων στη φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης, στο υπό επισκευή κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στον Ελαιώνα Θηβών και στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα και την Κασσαβέτεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Νοταράς, αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ ζητά την απόδοση των 1.920.000 ευρώ που είχαν κοπεί από την επιχορήγηση του 2010 και την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης 1.933.700 ευρώ για το 2011. Τέλος, μίλησε για τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας που δεν καθιστούν δυνατή την καταδίκη της κλινικής Άγ. Νικόλαος και του ιδιοκτήτη της, Δ. Θεοδωρολέα, που, όπως είπε, εκμεταλλεύεται συστηματικά εδώ και χρόνια τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.