Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών σε επιστολή του επισημαίνοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία, ούτε μία υπουργική απόφαση.

Ο ΣΑΤΕ, αναφέρεται στην επιστολή, εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών και πολλές μικρότερες και όπως είναι "αυτονόητο, κύριο μέλημα του Συνδέσμου είναι, μεταξύ άλλων, η καλώς νοούμενη προστασία των συμφερόντων των μελών μας και του κλάδου γενικότερα, μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Η παραπάνω αρχή καθορίζει και τη στάση μας απέναντι στην εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και ειδικά την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου σας, ως κατ’ εξοχήν αρμόδιο για τον κλάδο μας. Έτσι, πολλές φορές εκ των πραγμάτων, οφείλουμε να διατυπώνουμε πέρα των προτάσεων και έντονες διαμαρτυρίες, ειδικά όταν τα προβλήματα φτάνουν σε τέτοια όξυνση όπως σήμερα".

Με την ίδια επιστολή και προς άρση οποιασδήποτε παρερμηνείας, όπως υπογραμμίζεται, διευκρινίζονται οι θέσεις του Συνδέσμου σε δυο σημαντικά επίκαιρα ζητήματα:

1.Τις αθέμιτες πρακτικές και τη χρήση πλαστών εγυητικών, για τις οποίες πάγια θέση του ΣΑΤΕ είναι οι "εταιρείες που καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές πρέπει τουλάχιστον να τιμωρούνται πειθαρχικά, άμεσα με αναδρομική ανάκληση ενημερότητας πτυχίου, ενώ οι τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες είναι υπόθεση της τακτικής Δικαιοσύνης" και

2.Οι ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα του ΣΑΤΕ σχετικά "με το ύψος των οφειλών του Δημοσίου και την καθυστέρηση πληρωμών, αφορούν προφανώς τον Δημόσιο Τομέα υπό την ευρύτερη έννοια (Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κλπ)» και σε καμία περίπτωση μόνο το ΥΠΟΜΕΔΙ".

Σε κάθε περίπτωση,  καταλήγει η επιστολή, "επιθυμούμε τον συνεχή και ουσιαστικό διάλογο μαζί σας, γιατί τα προβλήματα του κλάδου μας συνεχώς επιδεινώνονται δραματικά και οι συνέπειες είναι τραγικές, όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά και για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο της κατασκευής".

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του δημοσίου προς τις εργοληπτικές εταιρίες υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι οφειλές του υπουργείου Υποδομών "άγγιξαν" στα τέλη Ιανουαρίου τα 531 εκατ. ευρώ.

TAGS