Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Παραμένουν καταιγιστικές οι εξελίξεις στο «τοπίο» της διερεύνησης της δράσης μελών της Χρυσής Αυγής και των «θυλάκων» τους στα Σώματα Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση «για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την διακοπή χρηματοδότησης κομμάτων οι βουλευτές των οποίων εμπλέκονται σε κακουργηματικού τύπου αδικήματα».

Με φόντο λοιπόν το σκηνικό της πιθανής διακοπής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και τις ραγδαίες εξελίξεις που αναμένεται φέρει η εφαρμογή της απόφασης σε πολιτικό επίπεδο, οι… εκκαθαρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται.

Μετά το… ξήλωμα ανωτάτων αξιωματικών της Αστυνομίας σε κομβικής σημασίας υπηρεσίες που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα ενδότερα της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε η σειρά της ΕΥΠ με τη χθεσινή απομάκρυνση του υπεύθυνου αξιωματικού για τη διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής με την υποβοήθηση και του συστήματος παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση και στενού του συνεργάτη στην ίδια υπηρεσία.

Από την ΕΥΠ δεν έχει δοθεί εξήγηση για το λόγο της μετάθεσης, όμως υπάρχουν διάφορα σενάρια για την απομάκρυνσή του. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είναι εξάδελφος βουλευτή της Χρυσής Αυγής και το εν λόγω στοιχείο μάλλον αποτέλεσε «ασυμβίβαστο» για την υπόθεση που έρευνα.

Ο εν λόγω αξιωματικός είχε υπηρετήσει στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ στις περυσινές «κρίσεις» είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση και η ΕΥΠ γνώριζε τη συγγενική σχέση με το στέλεχος της Χ.Α..

Η συγκεκριμένη απομάκρυνση πάντως αναμένεται να αποτελέσει πεδίο περεταίρω αποκαλύψεων για σχέσεις στελεχών της ΕΥΠ με τη Χρυσή Αυγή.

Οι παραιτήσεις, οι μετακινήσεις και διαθεσιμότητες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα είχαν οσμή «εσπευσμένων κρίσεων» με σκοπό την δημιουργία μιας «νέας» ηγεσίας σε μια χρονική περίοδο που το κλίμα για την Χρυσή Αυγή «βαραίνει» και η Αστυνομία έχει σπουδαίο ουσιαστικό αλλά και επικοινωνιακό ρόλο να επιτελέσει.

Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιήθηκαν μεν με τη βούληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη γενικότερη λογική «μηδενικής ανοχής» σε λάθη που σχετίζονται με υποθέσεις και περιστατικά της Χρυσής Αυγής, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται καθώς το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα εδώ και ένα χρόνο που σχεδόν είχαν αναλάβει το πόστο τους οι περισσότεροι αξιωματικοί.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι έφοδοι της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε αστυνομικά τμήματα για αστυνομικούς που καταγγέλλεται ότι πέφτουν σε… παραπτώματα με «φόντο» τη Χρυσή Αυγή μπορεί να είναι μεμονωμένες, ωστόσο οι αποκαλύψεις και η διάθεση αστυνομικών σε διαθεσιμότητα για «διασυνδέσεις» με το κόμμα δεν έχουν τελειωμό με αποκορύφωμα τον αστυνομικό στη Ρόδο που όχι μόνον φέρεται ότι εκπαίδευε χρυσαυγίτες αλλά ήταν και διπλοθεσίτης με χρέη στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκκαθαρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν οριστικά τελειώσει με το σενάριο ότι ακολουθούν και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί να μην μοιάζει απρόσιτο.

Να τονισθεί, ωστόσο ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και μεγάλη μερίδα των αστυνομικών υπαλλήλων σχολιάζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα Σώματα Ασφαλείας και τη Χρυσή Αυγή ως αποφάσεις πανικού που μετατρέπουν την ΕΛ.ΑΣ. σε «Ιφιγένεια».