Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την δικαστική έρευνα του Αρείου Πάγου για τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Εκτελώντας από το πρωί του Σαββάτου εντάλματα σύλληψης που αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλαμβάνει βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής. 

Πεύκη 6.40 το πρωί: «Ήρθαμε να σας συλλάβουμε»...ήταν η πρώτη φράση του αξιωματικού στην Πεύκη που συνέλαβε τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Αυτή ήταν η αρχή στη μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής μετά τις κατηγορίες που προέκυψαν εις βάρος τους. 

Ακολούθησαν οι συλλήψεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη, του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη και ο Γιάννης Λαγός. 

Από μόνοι τους παραδόθηκαν προσερχόμενοι στη ΓΑΔΑ οι Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. 

Μέχρι νωρίς το απόγευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς καταζητούνταν ενώ πάντως ο ίδιος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Κυκλοφορώ ελεύθερος». 

Γιγαντιαία επιχείρηση στο πλαίσιο των ερευνών σε όλη την Ελλάδα 

Ταυτόχρονα από τις 06.00 το πρωί άνδρες της Αντιτρομοκρατικής με 25 κλιμάκια της υπηρεσίας «χτενίζουν» τη χώρα στο πλαίσιο της εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης στελεχών, μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία μεταξύ άλλων της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οκτώ από τους συλληφθέντες εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βάσει στοιχείων από τα κινητά.

Η Αντιτρομοκρατική οργανώνει τις έρευνες με τουλάχιστον 150 άνδρες της οι οποίοι κάνουν «φύλλο και φτερό» σπίτια των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής για στοιχεία που θα ενισχύσουν την δικογραφία. 

Εντολές έχουν δοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να προληφθούν τυχόν αντιδράσεις μελών της Χρυσής Αυγής για το μπαράζ συλλήψεων στην ηγεσία της οργάνωσης αλλά και στελεχών της.

Επίσης στόχος των μέτρων ασφαλείας είναι να προληφθούν και τυχόν επιθέσεις κατά των γραφείων της Χ.Α.

Συνολικά από τα 32 εντάλματα σύλληψης έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής τα 20.

Πώς έγινε η σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου

Νωρίς το πρωί στην Πεύκη οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής μαζί με άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας έκλεισαν τους δρόμους γύρω από το σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου και ο εισαγγελέας χτύπησε πρώτος το κουδούνι του. Οι αστυνομικοί είχαν παραταχθεί κάτω και μέσα στην πολυκατοικία. 

Όταν τους άνοιξε είπε την ιδιότητα και το όνομά του.

Εισαγγελέας: «Υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος σας». Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κούνησε το κεφάλι του, δείχνοντας ότι καταλαβαίνει.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής, συστήθηκε κι αυτός.

Αξιωματικός: «Ήρθα να σας συλλάβω. Εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος σας».

Τότε, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να του επιτρέψουν να φορέσει τα ρούχα του και ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι του, αφού η αντιτρομοκρατική έμεινε εκεί όπως και στα σπίτια των άλλων συλληφθέντων τουλαχιστον 2 ώρες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν τρία όπλα τα οποία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ούτε το αν είναι νόμιμα ούτε πως βρέθηκαν εκεί. Πρόκειται για ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και μια καραμπίνα τα οποία και κατασχέθηκαν για να γίνει βαλλιστική έρευνα. Επιπλέον βρέθηκαν 43.100 ευρώ, πλήθος φυσιγγιών για καραμπίνα και πυροβόλα όπλα, ενώ κατασχέθηκαν υπολογιστές και usb.

Την ίδια ώρα, δύο εν ενεργεία αστυνομικοί κατηγορούνται με το πόρισμα της δικογραφίας ότι είναι μέλη της. Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ο ένας, ο οποίος είναι ειδικός φρουρός.

To πόρισμα που «καίει» τη Χρυσή Αυγή 

Το πόρισμα εννέα σελίδων, στο οποίο γίνεται αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής, παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτυχία Κουτζαμάνη ο ανεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν δέκα ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το περιστατικό του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με τον Αιγύπτιο εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.

Στο εννεασέλιδο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, στο οποίο περιγράφεται μεταξύ άλλων η δομή της οργάνωσης της ΧΑ, ο επικεφαλής του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκος, περιγράφεται ως «Fuehrer - Prinz» (πρίγκιπας Φύρερ) αποδίδοντάς του τη θεωρία του ηγέτη.

Ως υπαρχηγός της οργάνωσης Χρυσής Αυγής φέρεται ο βουλευτής Χρήστος Παππάς.

Επίσης, στο πόρισμα περιγράφεται ότι έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις -εκτός της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης- όπως είναι αυτές του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της οργάνωσης, που καταγράφεται στο πόρισμα, η χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται το 1987.