Γράφει η Ντία Μούλου 

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το τετ-α-τετ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών το μεσημέρι της Παρασκευής. Μπορεί να μην δόθηκε τελικά η απάντηση στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στο δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, ωστόσο οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο για «πρόοδο» στις συζητήσεις.

Στη δίωρη συνάντηση των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν στο καθεστώς στις 30 Σεπτεμβρίου, όμως οι τροϊκανοί αποχώρησαν με αρκετές εκκρεμότητες, οι οποίες θα επανέλθουν στο «τραπέζι» σε επόμενο ραντεβού που προσδιορίζεται προς το τέλος Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή παρέδωσε λίστα με περισσότερους από 12.500 υπαλλήλους, υπογραμμίζοντας ότι ο κατάλογος δεν εμπεριέχει μόνο τις θέσεις που καταργούνται, αλλά και τα ονόματα των υπαλλήλων. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, για τους οποίους δήλωσε πως όλα θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός πως η τρόικα δεν ζήτησε να πάρει στα χέρια της τη λίστα, με συνεργάτες του υπουργού να σημειώνουν ότι «σημειώθηκε πρόοδος» και πως αναγνωρίστηκε η αξιοπιστία και η βούληση του υπουργείου να προωθήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο.

Τα ανοικτά ζητήματα και τα «αγκάθια»

Κι ενώ το θέμα του πρώτου κύκλου διαθεσιμότητας ουσιαστικά έκλεισε, ανοικτά παραμένουν τα υπόλοιπα ζητήματα που είχε θέσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις αρχές της εβδομάδας και αφορούν την παράταση και τις απολύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη εμπόδια, σχετικά με την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, που θα ξεφεύγει από τους ποσοτικούς στόχους.

Το πρώτο αίτημα, το οποίο περιμένει απάντηση, είναι η δίμηνη ή τρίμηνη παράταση για το δεύτερο κύκλο διαθεσιμότητας, ο οποίος σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου αφορά 12.500 υπαλλήλους, που πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος του 2013.

Σχετικά με τους συμβασιούχους που παραμένουν στις θέσεις τους προσωρινά με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και ανέρχονται περίπου σε 6-6.500, το υπουργείο επανέλαβε πως αυτές οι περιπτώσεις θα τελεσιδικήσουν βάσει υπουργικής απόφασης έως τον Νοέμβριο και ζήτησε από το κλιμάκιο της τρόικας να υπολογιστούν για τον στόχο των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα των 4.000 απολύσεων έως τα τέλη του έτους, που αφορά τους 2.000 εργαζομένους της ΕΡΤ, 700 υπαλλήλους από τους δήμους και κυρίως από τα δημοτικά ραδιόφωνα, 300 επιόρκους και 1.000 υπαλλήλους στα αμυντικά συστήματα. 

Ειδικά για την ΕΡΤ, η τρόικα επικαλείται πολιτικές και νομικές εκκρεμότητες, ενώ για τους υπαλλήλους στα αμυντικά συστήματα υπογραμμίζει ότι έχουν φύγει από το Δημόσιο και πλέον ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Όσον αφορά στους δήμους, ο αριθμός των υπαλλήλων θα οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου ύστερα από αξιολόγηση. Για τους επιόρκους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η σχετική έρευνα.

Οι εκκρεμότητες αυτές θα συζητηθούν στη νέα επίσκεψη της τρόικας στη χώρα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το έδαφος είναι πρόσφορο, μετά και την παράδοση της λίστας του πρώτου «κύματος» διαθεσιμότητας εντός χρονοδιαγράμματος.