Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία ασκήθηκε στους 20 συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής.  

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος μαζί τα άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μιχο, πήραν προθεσμία από τον ανακριτή να απολογηθούν την Τρίτη, μετά τις 12 το μεσημέρι. Την Τρίτη θα απολογηθούν επίσης και άλλοι 3 από τους συλληφθέντες ενώ όλοι οι υπόλοιποι πήραν προθεσμία για την Τετάρτη.

Μέχρι να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Οι κατηγορίες θα εξειδικευτούν από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, στον οποίο θα διαβιβαστεί η δικογραφία. Αναμένεται τα μέλη της Χρυσής Αυγής να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν από τον ανακριτή στον οποίο μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 12 το βράδυ του Σαββάτου.

Εξερχόμενοι από την εισαγγελία, πρώτος κατέβηκε τα σκαλιά ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, αγκαζέ με την κόρη του. Ακολούθησε πίσω του η πρώτη κυρία της οργάνωσης, Ελένη Ζαρούλια, στη συνέχεια οι τέσσερις βουλευτές και μετά οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Μεταγωγή υπό δρακόντεια μέτρα

Νωρίτερα το Σάββατο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με χειροπέδες στα χέρια οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Λίγο μετά τις 9:15 το βράδυ στην Ευελπίδων οδηγήθηκαν και οι υπόλοιποι 15 συλληφθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

«Δεν μας φοβίζει τίποτα», τόνισε ο Ηλίας Κασιδιάρης, εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με χειροπέδες στα χέρια, φώναξε «Ελλάδα, Ελλάδα, Μνημόνιο, Μνημόνιο».

Φτάνοντας στην Ευελπίδων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, αντικρίζοντας τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους εκπροσώπους του Τύπου, άρχισε να φωνάζει, "το βράδυ θα φάτε μνημόνιο" ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε "κου@@@ες δεν θα λυγίσουμε ποτέ".

«Αγάπη μου τους ξεφτίλισες», φώναξε έξω από την Ευελπίδων, η Ελένη Ζαρούλια, απευθυνόμενη στον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Μέχρι στιγμής, καταζητούμενος παραμένει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί από την Αντιτρομοκρατική.

Το χρονικό των συλλήψεων

Εκτελώντας από το πρωί του Σαββάτου εντάλματα σύλληψης που αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλαμβάνει βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής. 

Πεύκη 6.40 το πρωί: «Ήρθαμε να σας συλλάβουμε»...ήταν η πρώτη φράση του αξιωματικού στην Πεύκη που συνέλαβε τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Αυτή ήταν η αρχή στη μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής μετά τις κατηγορίες που προέκυψαν εις βάρος τους. 

Ακολούθησαν οι συλλήψεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη, του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη και ο Γιάννης Λαγός. 

Από μόνοι τους παραδόθηκαν προσερχόμενοι στη ΓΑΔΑ οι Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. 

Καταζητείται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς.

Ταυτόχρονα από τις 06.00 το πρωί άνδρες της Αντιτρομοκρατικής με 25 κλιμάκια της υπηρεσίας «χτενίζουν» τη χώρα στο πλαίσιο της εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης στελεχών, μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία μεταξύ άλλων της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οκτώ από τους συλληφθέντες εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βάσει στοιχείων από τα κινητά.

Η Αντιτρομοκρατική οργανώνει τις έρευνες με τουλάχιστον 150 άνδρες της οι οποίοι κάνουν «φύλλο και φτερό» σπίτια των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής για στοιχεία που θα ενισχύσουν την δικογραφία. 

Εντολές έχουν δοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να προληφθούν τυχόν αντιδράσεις μελών της Χρυσής Αυγής για το μπαράζ συλλήψεων στην ηγεσία της οργάνωσης αλλά και στελεχών της.

Επίσης στόχος των μέτρων ασφαλείας είναι να προληφθούν και τυχόν επιθέσεις κατά των γραφείων της Χ.Α.

Συνολικά από τα 32 εντάλματα σύλληψης έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής τα 20.