Ενα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη και τη φωτογραφία ενός Σπαρτιάτη επέλεξαν στελέχη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον ιστότοπο της οργάνωσης για τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας και άλλων στελεχών.

Το κείμενο διαμαρτυρίας έχει τίτλο «Ιερό Καθήκον» και τον ακολουθεί το ποίημα του Καρυωτάκη «Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο», από τη συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες».

Στη συνέχεια η Χρυσή Αυγή μεταξύ άλλων, «με αυτούς τους λίγους στίχους ο Κώστας Καρυωτάκης, παραλληλίζοντας το δίλημμα του τραγικού ξεπουλήματος της ψυχής του Dorian Gray στο διάβολο, με αντίτιμο την αιώνια νεότητα, με αυτό του ξεπουλήματος της δικής μας λευτεριάς στους «…εμπόρους τα κονσόρτσια» και «τους εβραίους» για υλικά ανταλλάγματα, προφητικά εξηγεί γιατί «…θα είναι πολλά του αιώνος μας τα χρέη και οι αμαρτίες, που θα διαβάσουν οι γενεές» οι οποίες θα υποκύψουν στον πειρασμό να ανταλλάξουν το «…υπερούσιο μέταλλό της» με τα δολάρια των «Αμερικάνων. Ιερό καθήκον όλων μας λοιπόν τώρα, είναι να στηρίξουμε τους συναγωνιστές μας που διώκονται τόσο άδικα για το φρόνημά τους (...)».

Το ποίημα του Καρυωτάκη

«Λευτεριά, Λευτεριά, σχίζει, δαγκάνει
τοὺς οὐρανοὺς τὸ στέμμα σου. Τὸ φῶς σου,
χωρὶς νὰ καίει, τυφλώνει τὸ λαό σου.
Πεταλοῦδες χρυσὲς οἱ Ἀμερικάνοι,
λογαριάζουν πόσα δολάρια κάνει
σήμερα τὸ ὑπερούσιο μέταλλό σου.

Λευτεριά, Λευτεριά, θὰ σ' ἀγοράσουν
ἔμποροι καὶ κονσόρτσια κι ἑβραῖοι.
Εἶναι πολλὰ τοῦ αἰῶνος μας τὰ χρέη,
πολλὲς οἱ ἁμαρτίες, ποὺ θὰ διαβάσουν
οἱ γενεές, ὅταν σὲ παρομοιάσουν
μὲ τὸ πορτραῖτο τοῦ Dorian Gray.

Λευτεριά, Λευτεριά, σὲ νοσταλγοῦνε,
μακρινὰ δάση, ρημαγμένοι κῆποι,
ὅσοι ἄνθρωποι προσδέχονται τὴ λύπη
σὰν ἔπαθλο τοῦ ἀγῶνος, καὶ μοχθοῦνε,
καὶ τὴ ζωὴ τους ἐξακολουθοῦνε,
νεκροὶ ποὺ ἡ καθιέρωσις τοὺς λείπει».