Με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου η ΕΣΑμεΑ αξιώνει να συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία και η Αναπηρία στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
 
«Είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η εγκληματική και παράφρονη βία που δέχθηκαν τα άτομα με αναπηρία από τους ναζιστές. Στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη που οδήγησε στις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αναγνωρίζεται ότι οι απόψεις που οδήγησαν στα ναζιστικά εγκλήματα αναπαράγονταν με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική και στη χώρα μας» επισηαμίνεται.
 
«Είναι ιστορικά, κοινωνικά καθώς και πολιτικά αναγκαίο να οχυρώσουμε τη χώρα από λογικές, πρακτικές και συμπεριφορές όμοιες με αυτές του προηγούμενου αιώνα που άνοιξαν το δρόμο στα κρεματόρια του ναζισμού και στο Ολοκαύτωμα» τονίζει η Συνομοσπονδία.
 
«Η χώρα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής- εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας» προστίθεται.