Τη συνδρομή της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, των πορτοφολάδων και των επαιτών, αλλά και «της διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζήτησε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μιχάλη Ζορπίδη, στη διάρκεια συνάντησης με τον αστυνομικό διευθυντή, στρατηγό Τρύφωνα Κούκιο.

Η αντιπροσωπεία του ΕΕΘ παρέδωσε στον κ.Κούκιο επιστολή – υπόμνημα, κωδικοποιώντας τα βασικότερα προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:

-Από τα σοβαρότερα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, είναι αυτό του παραεμπορίου. Στο θέμα του παραεμπορίου εντάσσεται και η διακίνηση παράνομων και λαθραίων τσιγάρων σε θύλακες της αγοράς του ιστορικού κέντρου, που εκτός των άλλων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
-Μια άλλη μορφή παραεμπορίου είναι, όπως ισχυρίζεται το ΕΕΘ, αυτή της διακίνησης εμπορευμάτων, κυρίως τροφίμων, από το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. «Με το πρόσχημα αυτό, αναπτύσσονται αγορές χωρίς άδειες στις οποίες πωλούνται τρόφιμα, χωρίς κανένα πιστοποιητικό προέλευσης και βέβαια χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή τους», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.
-Τα τελευταία χρόνια το ΕΕΘ έχει καταγγείλει επανειλημμένως το φαινόμενο των πορτοφολάδων και των κλεφτών, «που λυμαίνονται περιοχές με συνωστισμό, όπως οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, οι λαϊκές αγορές και οι λεωφορειακές γραμμές. Η περιοχή κυρίως της αρχαίας αγοράς (όπισθεν του αγάλματος του Βενιζέλου) έχει γίνει κέντρο παράνομης δραστηριότητας διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας», τονίζεται.