current views are: 1

1 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:23

Οι βροχές άρχισαν – Τα αντιπλημμυρικά έργα… όχι

Είμαστε, πια, στα μισά του Φθινοπώρου, οι βροχές ξεκίνησαν, τα αντιπλημμυρικά έργα όμως δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί.

Δημοσίευση 11:23’
αρθρο-newpost

Είμαστε, πια, στα μισά του Φθινοπώρου, οι βροχές ξεκίνησαν, τα αντιπλημμυρικά έργα όμως δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Είμαστε, πια, στα μισά του Φθινοπώρου, οι βροχές ξεκίνησαν, τα αντιπλημμυρικά έργα όμως δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί.

Κι όλα αυτά ενώ χρήματα υπάρχουν, για αυτό τουλάχιστον το σκοπό. Είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ που «λιμνάζουν» περιμένοντας τις υπογραφές.

Μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου λήφθηκε η απόφαση για το «ζεστό χρήμα» που θα πέσει στους δήμους μετά την υπογραφή σειράς συμβάσεων έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Ειδικά στην Αττική, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης «πραγματοποιούνται αυτή την ώρα 433 τεχνικά έργα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αν όχι στην τελική ευθεία κοντά στην ολοκλήρωσή τους».

«Οι καθαρισμοί των ρεμάτων, που είναι η πρώτη προτεραιότητα όταν μιλάμε για αντιπλημμυρική προστασία δεν έχουν ολοκληρωθεί, είμαι σίγουρος για αυτό. Αυτό για το οποίο δεν έχω πλήρη εικόνα είναι αν έχουν, έστω, ξεκινήσει» λέει στο newpost ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος. Όπως μάλιστα εξηγεί: «πρόκειται για κάτι απολύτως φυσικό και συμβαίνει κάθε χρόνο. Η διαδικασία πάντα “κολλάει” στο ελεγκτικό συνέδριο. Το να ερευνήσουν τις αναθέσεις έργων και να τις εγκρίνουν είναι κάτι που πάντα καθυστερεί. Κάθε χρόνο ο καθαρισμός γίνεται στα μέσα Οκτωβρίου».

Ο Μαραθώνας είναι μια περιοχή που το καλοκαίρι υπέστη σοβαρό πλήγμα από τις πυρκαγιές.

«Διαπιστώνουμε τεράστιο προβλήματα για τους κατοίκους που έχουν καεί στα σπίτια τους. Ακόμη και αυτά που έχουν υποστεί μικρές ζημιές, δύσκολα μπορούν να κατοικηθούν το χειμώνα. Η φωτιά έκαψε μεν μικρή έκταση αλλά το γεγονός ότι ήταν μέσα στον οικισμό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα που θα φανούν με την πρώτη βροχή», λέει ο δήμαρχος..

Με την ίδια καθυστέρηση υπεγράφησαν και οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μεσσαράς μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Πρώτος σκοπός της σύμβασης είναι η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και η τεκμηρίωση δράσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου 2013, την ώρα που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και η αποτίμηση, και η τεκμηρίωση και να είχαν ήδη υλοποιηθεί και οι δράσεις.

Πάντως, στη Στερεά Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι το ίδιο καθησυχαστική.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, ζητά την κατεπείγουσα λήψη προληπτικών μέτρων και εκτέλεση αναγκαίων έργων προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που καταστράφηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, ζητά, με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά επείγουσα», την άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δασαρχείου Λιβαδειάς, για την εκτέλεση συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τις οποίες οι υπηρεσίες του Δασαρχείου θα προτείνουν, προκρίνουν και υλοποιήσουν, για την αποφυγή μιας νέας καταστροφικής δοκιμασίας των καμένων περιοχών, με απρόβλεπτες συνέπειες.


σχετικα αρθρα