Κρατώντας σακούλες γεμάτες με φλούδες από φρούτα, φύλλα και ξερά κλαδιά, προσέρχονται καθημερινά στο χώρο του σχολείου τους, οι συνολικά 38 μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Βρίας, στο νομό Πιερίας. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να δίνουν "ζωή" στα σκουπίδια, καθώς όλα μπορούν να ανακυκλωθούν.

Πρόσφατα, στις αυλές των σχολείων τοποθετήθηκαν δύο απλοί οικιακοί κομποστοποιητές, φτιαγμένοι από ένα κομμάτι μεταλλικού πλέγματος. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς των δύο σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων και μαζί με τους γονείς τους έμαθαν τα πλεονεκτήματα της οικιακής και κοινοτικής κομποστοποίησης.

"Αυτά τα παιδιά ζουν σε σπίτια, με αυλές και κήπους, και είναι σημαντικό να μάθουν πώς αρκετά από τα πράγματα που θεωρούν σκουπίδια, μπορούν να τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Και μέσα από τα παιδιά να μάθουν και οι γονείς τους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Βρίας, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Πλέον, οι μαθητές πετούν στους κομποστοποιητές τα υλικά που κουβαλούν από τα σπίτια τους και σε λίγο καιρό θα μπορέσουν να δουν πώς μετατρέπονται ορισμένα από τα υπολείμματα της κουζίνας σε άριστο λίπασμα για τα δέντρα και τα φυτά.

"Τα παιδιά μέχρι τώρα έβλεπαν τους μεγάλους να καίνε τα ξερά φύλλα ή να πετάνε τα σκουπίδια στους κάδους. Εμείς, τους προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν όλα τα παραπάνω προς όφελος και το ευχάριστο είναι πως βλέπουν θετικά την όλη διαδικασία", πρόσθεσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν πάνινες τσάντες και έντυπο υλικό με πληροφορίες για την αποφυγή της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δραστηριότητες στα σχολεία, όσον αφορά τα θέματα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και τηγανέλαιου.

Η Βρία είναι ημιορεινό χωριό στο νομό Πιερίας, 17 χιλιόμετρα μακριά από την Κατερίνη, και οφείλει το όνομα της στα βρύα, τα γνωστά φυτά. Είναι δημοτικό διαμέρισμα, με συνολικό πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 500 κατοίκους, ενώ έχει ένα διθέσιο δημοτικό σχολείο και μονοθέσιο νηπιαγωγείο. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια του καπνού.