Στις 9:30 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες απολογίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου, Γιάννη Λαγού και Νίκου Μίχου, οι οποίες άρχισαν το απόγευμα της Τρίτης.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη, η διάσκεψη των δύο ανακριτών με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι βουλευτές θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι. 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι βουλευτές αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και υποστηρίζουν ότι υφίστανται πολιτική δίωξη.

Πρώτος απολογήθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης, η απολογία του οποίου ξεπέρασε τις 6 ώρες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Στη συνέχεια μπήκε στο γραφείο του ανακριτή ο Ηλίας Παναγιώταρος ο οποίος ολοκλήρωσε την απολογία του λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα.

Λίγο πριν τις 8 ολοκλήρωσε την απολογία του ο Γιάννης Λαγός και τελευταίος απολογήθηκε μέχρι τις 9:30 ο Νίκος Μίχος

Ο Νίκος Μίχος φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.

Τι φέρεται να είπε ο Γιάννης Λαγός

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός φέρεται να είπε στον ανακριτή πως το μόνο καταστατικό που γνωρίζει είναι το κατατεθειμένο επισήμως στον Άρειο Πάγο, το οποίο απηχεί τις απόψεις. «Με αυτό το καταστατικό συμμετείχαμε στις τελευταίες εκλογές. Σήμερα άλλωστε η πραγματική απήχηση της Χρυσής Αυγής στον λαό είναι πολύ μεγάλη», φέρεται να υποστήριξε ο Γιάννης Λαγός.

Αναφερόμενος σε δομικά και οργανωτικά θέματα του κόμματος , αλλά και σε τοπικές οργανώσεις φέρεται να είπε:

«Είμαστε Έλληνες εθνικιστές και λειτουργούμε με μοναδικό κριτήριο το καλό της χώρας. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον ναζισμό», τόνισε, ενώ ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως «ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν ναζιστικά σύμβολα σε εκδηλώσεις και αν ποτέ εμφανιζόταν κανείς με τέτοια σύμβολα, του απαγορευόταν η συμμετοχή».

Παναγιώταρος: «Αστείο το κατηγορητήριο»

Για ψευδομάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες, οι οποίες υποστήριξε, εντάσσονται σε μια προσπάθεια πολιτικής δίωξής του έκανε λόγο στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλίας Παναγιώταρος. Παράλληλα, χαρακτήρισε «τυχαία» τα γεγονότα που παρουσιάζονται στις δικογραφίες και φαίνεται να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.

«Ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι ένα αστείο κατασκεύασμα και στοιχειοθετείται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά», φέρεται να υποστήριξε επισημαίνοντας πως  οι κατηγορούμενοι για τους ξυλοδαρμούς στο Πέραμα δεν είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αναφερόμενος στον Γ. Ρουπακιά, ο κατηγορούμενος βουλευτής φέρεται να είπε ότι δεν τον γνωρίζει διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να τον έβαλαν στελέχη της Χρυσής Αυγής να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα.

Στη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε πως οι επιδρομές σε λαϊκές αγορές ήταν λανθασμένες ενέργειες και εξήγησε πως εφόσον σημειώθηκαν παρανομίες στη διάρκειά τους, τότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.

«Είμαι 40 έτων και νιώθω πολυ ικανοποιημένος απο τη μέχρι τώρα πορεία μου», «είμαι υπερήφανος που ανήκω στη Χ.Α» και «έχω ένα παιδί και ετοιμάζομαι για δεύτερο», ήταν ορισμένες από τις φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Κασιδιάρης

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, πάνω από έξι ώρες κράτησε η απολογία του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αρνήθηκε, όπως αναμενόταν τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο βουλευτής, ενώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς, επέμεινε ότι η δίωξη είναι πολιτική, ενώ αρνήθηκε τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής φέρεται να απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή πολιτικά, καθώς θεωρεί ότι δεν προκύπτει καμία ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση. Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες.

Ο βουλευτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρωτήθηκε από τον ανακριτή πως εξηγεί ότι γίνεται επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων», από πρόσωπα - μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους. Ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είδε στην τηλεόραση και γι’ αυτό κάνει αναφορά στο πρόσωπό του.

Επίσης ο βουλευτής φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.

Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.