Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι για να κοιμηθούν τα παιδιά εύκολα και ήρεμα το βράδυ πρέπει να ακολουθούν μια σταθερή «ρουτίνα ύπνου», μια διαδικασία δηλαδή κατά την οποία τα παιδιά χαλαρώνουν, κάνουν μπάνιο, τρώνε, ετοιμάζονται για ύπνο και τελικώς αποκοιμιούνται στην σωστή ώρα.

Ωστόσο όσο εύκολο φαίνεται στα λόγια, τόσο δύσκολο πολλές φορές αποδεικνύεται στην πράξη. Εκτός από τα ίδια τα πιτσιρίκια που τις περισσότερες φορές αρνούνται να πάνε για ύπνο, συχνά η ρουτίνα διαταράσσεται και από λάθη των γονιών. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά:
  • Η ρουτίνα σας δεν είναι ρουτίνα. Αν κάθε βράδυ ακολουθείτε διαφορετική διαδικασία ύπνου, το πιο πιθανό είναι το μικρό σας να μπερδεύεται και να μην καταλαβαίνει πότε πρέπει να κοιμηθεί και πότε όχι. Φροντίστε να ακολουθείτε συγκεκριμένα και σταθερά βήματα κάθε βράδυ.
  • Ξεκινάτε την διαδικασία ύπνου πολύ αργά. Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμηθεί για παράδειγμα στις εννιά, δεν θα πρέπει να το κάνετε μπάνιο στις εννιά παρά πέντε. Υπολογίστε πόση ώρα χρειάζεστε και ξεκινήστε ανάλογα.
  • Η ρουτίνα σας είναι πολύπλοκη. Δεν χρειάζεται η ρουτίνα σας να περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά πολύ εύκολα μπορεί να ενθουσιαστούν με κάτι, να ξαγρυπνήσουν και μετά λόγω υπερέντασης να μην θέλουν να πάνε για ύπνο.
  • Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες. Στόχος σας λίγο πριν κοιμηθούν τα παιδιά είναι να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Γι’ αυτό το λόγο παιχνίδια που περιλαμβάνουν έντονη φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να δίνουν τη θέση τους σε πιο χαλαρά πράγματα, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου.

Τέλος, να θυμάστε ότι καλό θα είναι να ξεκινάτε κάθε βράδυ την διαδικασία ύπνου την ίδια ώρα, ακόμα κι αν το παιδί λέει ότι δεν νυστάζει.
TAGS