current views are: 4

2 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:17

Πορσελάνες και τσαγιέρες «επιστρέφουν» στο Τατόι

Τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα μέσω δημοπράτησης δύο αντικειμένων από το Τατόι, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, τονίζοντας την ιδιαίτερη χαρά του. 

Δημοσίευση 10:17’
αρθρο-newpost

Τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα μέσω δημοπράτησης δύο αντικειμένων από το Τατόι, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, τονίζοντας την ιδιαίτερη χαρά του. 

Τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα μέσω δημοπράτησης δύο αντικειμένων από το Τατόι, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, τονίζοντας την ιδιαίτερη χαρά του. Πρόκειται για δύο αντικείμενα που βρίσκονταν στην κατοχή του Δούκα της Αόστης και δημοπρατήθηκαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Τορίνο από τον Οίκο Bolaffi Ambassador Auctions.

«Είμαστε ιδιαιτέρως συγκινημένοι μιας και είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου συμμετέχει σε Διεθνή Δημοπρασία και με την ένθερμη υποστήριξη μελών και φίλων κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά και να διεκδικήσει τα αντικείμενα», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί και η έκθεση των αντικειμένων σε κεντρικό μουσείο των Αθηνών, ενώ στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ακουαρέλα με θέμα το Τατόι του 1873 που απέκτησε ο Σύλλογος από γνωστό παλαιοπωλείο στην Αθήνα.

Τα δύο αντικείμενα αφορούν ένα ασημένιο σερβίτσιο του τσαγιού, καθώς και μια σειρά από 6 όμοια πορσελάνινα πιάτα. Το σερβίτσιο τσαγιού αποτελείται από την τσαγιέρα, τη ζαχαριέρα και τη γαλατιέρα και φέρει εγχάρακτο το βασιλικό έμβλημα της Βασίλισσας Σοφίας των Ελλήνων (1870-1932). Το σερβίτσιο των 6 πορσελάνινων πιάτων φέρει το βασιλικό έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου και ζωγραφικό χρυσό φινίρισμα. Τα αντικείμενα αυτά που βρίσκονταν στο Τατόι και στην κατοχή του Βασιλέως Γεωργίου Α’ και της οικογένειάς του μέσω κληρονομιάς και προίκας πέρασαν στα χέρια της Πριγκίπισσας Ειρήνης της Ελλάδος (1904-1974), η οποία μετά τον γάμο της με τον Δούκα της Αόστης εγινε Δούκισσα της Αόστης.

Τα αντικείμενα δημοπρατήθηκαν από τον γιό της και σημερινό κάτοχο του τίτλου του Δουκά της Αόστης, Αμεντέο, που ζει μόνιμα στην Ιταλία. Υπενθυμίζουμε ότι η Πριγκίπισσα Ειρήνη είναι κόρη του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’ των Ελλήνων και αδελφή του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ και του Βασιλιά Παύλου Α’ της Ελλάδας.


σχετικα αρθρα