Στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ φιγουράρει σήμερα η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να κρίνουν προφυλακιστέο τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζουν πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκλεγμένος αρχηγός κόμματος μπαίνει στη φυλακή, ενώ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αποδομήσει το φιλολαϊκό προφίλ του κόμματος.

Το CNN σχετικά με τη μαραθώνια απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου και την προφυλάκισή του, γράφει: «Είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1974, έπειτα από επταετή χούντα, που αρχηγός κόμματος και βουλευτές, συλλαμβάνονται».

Η Le Monde μεταφέροντας τις εξελίξεις, σημειώνει: «Εδώ και δυο εβδομάδες, οι ελληνικές αρχές, επιχειρούν να εξαρθρώσουν την Χρυσή Αυγή, μετά την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα…» και συνεχίζει «Η επιχείρηση των ελληνικών αρχών εναντίον της Χρυσής Αυγής έρχεται, ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται να αναλάβει την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ και ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». Το κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde φέρει τίτλο «H πτώση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του μικρού Ελληνα Φύρερ», όπου γίνεται λόγος για την απόφαση προφυλάκισής του.

Το BBC αναφέρει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αρνείται τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίας και ξεπλύματος χρήματος, έχει καταδικάσει την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δηλώνει «δεν είμαι ναζί». «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι γλαφυρές μαρτυρίες...για τη δράση της Χρυσής Αυγής, θα καταστρέψουν μία και καλή την εικόνα του κόμματος» επισημαίνει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου.

Ο Guardian σχολιάζει: «σε μια κίνηση που δεν έχει επαναληφθεί από την πτώση της χούντας, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ εκκρεμεί η δίκη. Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έσπερνε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας…Είναι ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός αρχηγός που φυλακίζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια».

Επίσης, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει: «Κατηγορούμενη επί μακρόν για αδράνεια απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει στην επίθεση», ενώ αναφέρεται και στον παρελθόν του Νίκου Μιχαλολιάκου, υπογραμμίζοντας τους δεσμούς του με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, την εποχή της ΕΠΕΝ, την ίδρυση της ΧΑ, την δεκαετία του 1980 και την γρήγορη άνοδο του κόμματος εν μέσω κρίσης.