Άλλο πρόσωπο εντός, άλλο πρόσωπο εκτός του γραφείου του ανακριτή εμφάνισε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της απολογίας του, αποκήρυξε το ναζισμό, τη βία και τα κείμενα της νιότης του, ωστόσο εξερχόμενος της Ευελπίδων φώναξε: «Ζήτω η νίκη», κατά το ναζιστικό σύνθημα «Sieg Heil».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου, που αποκαλύπτει το «Βήμα», ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει ότι δεν ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας και αρνείται ότι γνώριζε για την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου. Παράλληλα  δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τα κείμενα της νιότης του, πριν από 35 χρόνια δηλαδή, στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής.

Στην αρχή της απολογίας του όταν ερωτάται για τις πράξεις που του αποδίδουν οι μαρτυρικές καταθέσεις δηλώνει:

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμέ πράξη, διότι ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτήν αμέσως ή εμμέσως και επιφυλάσσομαι να απαντήσω με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο αλλά και να απαντήσω επί μέρους στα ερωτήματά σας...».

Σε ερώτηση για το επίμαχο καταστατικό με τον τίτλο Πρωτεσίλαος, το οποίο προσκομίστηκε από μάρτυρα στον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη και το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση του κατηγορητηρίου και απαντάει:

«Ουδεμία σχέση έχει αυτό το έγγραφο με το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Τα δύο ψευδεπίγραφα έγγραφα (σ.σ. βρίσκονται στη δικογραφία) απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία υπερασπίζεται αρχές και θέσεις του ελληνικού εθνικισμού».

Στη συνέχεια, ερωτάται για την αρθρογραφία του υπέρ του Χίτλερ στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής για να πει:

«Τότε, πριν από 35 χρόνια, υπήρξε αυτή η αρθρογραφία της οποίας το περιεχόμενο δεν αποδέχομαι σήμερα. Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου, εκφράζεται μόνο από το εθνικιστικό κίνημα. Γι' αυτό ουδέποτε υιοθέτησε εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα, το σύμβολο μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος...».

Στην ερώτηση: «Πώς σχολιάζετε το σημείο του καταστατικού που αναγνωρίζει την αρχή του αρχηγού, συμφωνείτε;»

«Κατηγορηματικά απαντώ όχι», είπε. «Το κείμενο αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Δεν ξέρω γερμανικά αλλά πληροφορούμαι ότι η λέξη Φύρερ είναι γραμμένη λάθος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το καταστατικό είναι ψεύτικο αφού κανένας πραγματικός θιασώτης της ιδεολογίας αυτής δεν θα έκανε λάθος...».

Σε ερώτηση για την εσωτερική διάρθρωση της οργάνωσης απάντησε ότι υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, που είναι κυρίαρχο όργανο και εκλέγει 80 μέλη από τους οπαδούς του κόμματος. Αυτό το όργανο, είπε εκλέγει τον γενικό γραμματέα του κόμματος. «Πυρήνες» τόνισε «υπάρχουν μόνο στα μικρά μέρη». Πρόσθεσε ότι «σε πολλές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος δεν επικράτησε η γνώμη του».

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι στρατός, καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές και την αμφίεση, αλλά και τον συγκεκριμένο βηματισμό δεν τον υιοθετώ, όπως έχω πει και σε τηλεοπτική μου εμφάνιση. Γενικώς έχω καταγγείλει μέσα και έξω από τη βουλή κάθε πράξη βίας...Καταδικάζω όλα τα επεισόδια καταστρατήγησης του νόμου» είπε στον ανακριτή.

«Η μόνη πηγή χρηματοδότηση είναι η κρατική επιχορήγηση», επέμενε και πρόσθεσε: «Οχι μόνο δεν χρωστάμε, αλλά έχουμε και 400.000 στην τράπεζα».

Για τα τάγματα εφόδου, τέλος, είπε ότι είναι συκοφαντικά όσα λέγονται και πρόσθεσε ότι, όταν έλεγε «θα κατεβούμε στους δρόμους» εννοούσε τις νόμιμες συναθροίσεις, όπου θα καταγγέλλονται οι αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας εναντίον της Χρυσής Αυγής.