Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα υποστήριξαν ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Χρήστος Παππάς στις απολογίες του. Οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής στις απολογίες τους εμφάνισαν κοινή πολιτική γραμμή με λίγες διαφοροποιήσεις, ενώ ο καθένας έδωσε τη δική του εκδοχή για τον λόγο που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Μιχαλολιάκος: Έμαθα για τη δολοφονία Φύσσα την επόμενη ημέρα

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην απολογία κάνει λόγο για δημοκρατική αναδιάρθρωση της Χρυσής Αυγής, αρνείται τον ρόλο του αρχηγού που του αποδίδεται και αποκηρύττει όσα έγραφε στο περιοδικό του κόμματος πριν από 35 χρόνια.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του κόμματος, ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει συκοφαντικές τις φήμες για τα τάγματα εφόδου. 

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην απολογία του σημείωσε πως το γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα το έμαθε την επόμενη ημέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμένα πράξη διότι ουδέν στοιχείο με συνδέει με αυτή».

«Εις ό,τι αφορά το πρώτο τηλέφωνο την επί 45 δευτερόλεπτα συνομιλία μου με τον Ι. Λαγό αυτή αφορούσε την μετακίνησή μου της επόμενης ημέρας, καθόσον αυτός επικοινωνεί για τα μέτρα ασφαλείας των μετακινήσεων μου με τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή κ. Παυλόπουλο. Οι κλήσεις προς τον Πατέλη έγιναν από κτίριο τεσσάρων ορόφων της οδού Μεσογείων όπου είναι η έδρα του κόμματος, οι δε αριθμοί αυτοί δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ο προσωπικός μου αριθμός. Επιπλέον τις ώρες εκείνες αποδεδειγμένα δεν ήμουν στο χώρο των γραφείων, χώρο εις τον οποίο διέρχονται και και εργάζονται άτομα με τα οποία είχε συνομιλήσει την προηγούμενη ημέρα ο Πατέλης. Για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας πληροφορήθηκα το πρώτον το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Θα ήταν ευχής έργον εάν ήταν δυνατόν από πλευράς νομικής και τεχνικής να επιτευχθεί η απομαγνητοφώνηση των συγκεκριμένων συνομιλιών, οι οποίες φέρονται ότι αφορούν το πρόσωπό μου. Τα τηλέφωνα αυτά είναι μεν στο όνομά μου αλλά ουσιαστικά λειτουργούν κατόπιν παραχωρήσεως μου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, διότι ως βουλευτής δικαιούμαι επτά δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές», είπε στην απολογία του. 

Για τις εμφανίσεις στρατιωτικού τύπου της Χρυσής Αυγής και για τα επεισόδια στα οποία είχε εμπλακεί το κόμμα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέφερε: Κατηγορηματικά έχω δηλώσει στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τις οποίες είχα τη δυνατότητα να έχω ότι α) η ΧΑ δεν είναι στρατός για να διαθέτει στολή και καταδικάζω αυτού του είδους τη συμπεριφορά και αμφιέση και τον συγκεκριμένo βηματισμό β) για τις λοιπές πράξεις που μου αναφέρατε επίσης δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν τις υιοθετώ και δημόσια τις έχω καταγγέλλει... Σε ό,τι αφορά τις δραστηρίοτητες της πράσινης πτέρυγας είναι το οικολογικό τμήμα του κόμματος μέσα στις δραστηριότητες του οποίου συμπεριλαμβάνεται και εκστρατεία εθελοντικής αιμοδοσίας. Γενικώς έχω δημόσια καταγγείλει τόσο μέσα στη Βουλή κάθε πράξη βίας όσο και στις όποιες ελάχιστες εμφανίσεις και δηλώσεις μου στα ΜΜΕ».

«Δεν υπάρχουν «πυρήνες», υπήρχαν κατά το παρελθόν όταν ήταν ολιγομερέστερες οι οργανώσεις μας. Τώρα υπάρχουν τοπικές οργανώσεις. Πυρήνες πιθανόν αν υπάρχουν σε μικρά μέρη αραιοκατοικημένα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα συγκροτήσεως τοπικών επιτροπών», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην απολογία του και συνεχίζει: «Είμαι απλώς ο επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής. ... Όσον αφορά στο γνωστό συμβάν (σ.σ. Ο ανακριτής τον ρωτάει για το γνωστό εγέρθητι του Π. Γερμενή τη νύχτα των εκλογών προς τους δημοσιογράφους) είναι μεμονωμένο και ατυχές δεν έχω καμία ευθύνη για αυτό. Υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα από την εσωτερική κομματική λειτουργία των τελευταίων ετών όπου, δεν επικράτησε η γνώμη μου ως Γενικός Γραμματέας αλλά επικράτησε η άποψη και θέση της κεντρικής επιτροπής. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη δημοκρατική διάρθρωση και λειτουργία του κόμματος της Χρυσής Αυγής», ανέφερε σε άλλο σημείο της απολογίας του. 

Για το φερόμενο ως καταστατικό του κόμματος, ο ίδιος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι το πραγματικό που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο. Τα ίδια αναφέρει και για το ενημερωτικό φυλλάδιο Πρωτεσίλαος, λέγοντας πως και τα δύο είναι ψευδεπίγραφα κείμενα που απηχούν ακραφαινείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες "ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής". 

Επίσης, σχετικά με τα περιστατικά βίας κατά αλλοδαπών, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε: «καταδικάζω όλα αυτού του είδους τα επεισόδια», προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή «διακηρύσσει δημόσια» την «αυστηρή τήρηση του νόμου προς πάσα κατεύθυνση».

Κασιδιάρης: Ο λόγος της δίωξής μου είναι η άνοδος των ποσοστών της ΧΑ

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κασιδιάρης στην απολογία του τόνισε πως η δίωξη εναντίον του είναι «καθαρά πολιτική», ενώ αρνήθηκε τη σχέση του κόμματος με «στρατιωτική ή παραστρατιωτική» δράση και κάθε χαρακτηρισμό του ιδίου ως εκπαιδευτή της οργάνωσης.

Ο ίδιος δήλωσε πως «Μοναδικός λόγος της δίωξής μου είναι η ραγδαία άνοδος του κόμματος και τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχω αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών».

Παράλληλα, ο κ. Κασιδιάρης καταδίκασε «κάθε πράξη βίας», λέγοντας πως είναι καταδικαστέα, αποσαφηνίζοντας πως η «η κεντρική διοίκηση της Χρυσής Αυγής δεν έχει καμία σχέση με καμία πράξη βίας».

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι τον είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση και χαρακτήρισε «ψευδομάρτυρες» όσους μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης και κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη.

Παππάς: Η Χρυσή Αυγή πρεσβεύει την ιδεολογία του λαϊκού εθνικισμού

Και ο Χρήστος Παππάς απολογούμενος στον ανακριτή αρνήθηκε κάθε σχέση του ίδιου και της Χρυσής Αυγής με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και τις ιδέες του Χίλτερ, καταγγέλλοντας «πολιτική δίωξη». Ακόμη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική συνάφεια», καθώς η Χρυσή Αυγή «πρεσβεύει την ιδεολογία του λαϊκού εθνικισμού».

Όσον αφορά το ναζιστικό υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του στα Γιάννενα, ο κ. Παππάς δήλωσε πως πρόκειται για βιβλία που κατέχει «με θέματα ιστορίας», «όχι γερμανικής αλλά ελληνικής», αλλά και για συλλεκτικά αντικείμενα που κατέχει καθώς είναι «γνωστός συλλέκτης». «Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, όσα βρέθηκαν «αφορούν το χρονικό διάστημα πολύ παλιό, όταν ήμουν 18 και 20 ετών». Ερωτηθείς για χειρόγραφο κείμενο που του αποδίδεται, όπου γίνεται αναφορά στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, και φέρει το σύμβολο της σβάστικας, ο κ. Παππάς απάντησε πως «δεν απηχεί» τις απόψεις» του και γράφτηκε όταν ήταν 21 ετών.

Παράλληλα, αρνήθηκε πως κατέχει τη θέση του υπαρχηγού της ΧΑ, αντιτείνοντας πως ο ίδιος δεν έχει γνώση της οργάνωσης του κόμματος, καθώς ασχολείται πρωτίστως με το κοινοβουλευτικό της έργο.

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν ο ίδιος δεν εμφανίζεται σε καμία τηλεφωνική συνομιλία, ενώ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δήλωσε πως ενημερώθηκε την επόμενη ημέρα.