Λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, η αυτοκινητοπομπή της Αντιτρομοκρατικής που μετέφερε τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Nίκο Μιχαλολιάκο, τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας Γιώργο Πατέλη και την ανθυπαστυνόμο Βέτα Ποπώρη έφτασε στην οδό Σολωμού.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα αυτοκίνητα, όμως, αντί να περάσουν την κεντρική πύλη των φυλακών Κορυδαλλού, έστριψαν και πέρασαν την άσπρη καγκελόπορτα που καταλήγει στο «ειδικό δικαστήριο», δίπλα ακριβώς από τις γυναικείες φυλακές. 

Μιχαλολιάκος και Λαγός, όμως, αντί να περάσουν για καταγραφή από την Κεντρική Γραμματεία, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, πήγαν κατευθείαν στην έρημη 3η πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών, ενώ τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους υπόλοιπους κρατουμένους πήραν εντολή της τελευταίας στιγμής πως θα πρέπει να μεταβούν ο μεν Πατέλης στο Μαλανδρίνο, η δε Ποπώρη στον Ελαιώνα. 

Οι δύο άνδρες της Χρυσής Αυγής που παρέμειναν στον Κορυδαλλό παρέδωσαν τα ελάχιστα προσωπικά τους αντικείμενα για καταγραφή – ο Μιχαλολιάκος είχε μαζί του ένα μικρό βαλιτσάκι με λίγα ρούχα–, φωτογραφήθηκαν για το αρχείο των φυλακών και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κράτησης: ώρες προαυλισμού, ώρες φαγητού κ.ά. Ο Μιχαλολιάκος δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ενημέρωση, «ίσως γιατί είναι γνώστης, έχει ξανακάνει φυλακή», αστειεύονταν μεταξύ τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ο αρχηγός του κόμματος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής πρόκειται να είναι οι πρώτοι «φιλοξενούμενοι» της συγκεκριμένης πτέρυγας που παλαιότερα λειτουργούσε ως ταπητουργείο, όπου οι γυναίκες κρατούμενες δούλευαν σε αργαλειούς κεντήματα και υφαντά. Το 2008 αποφασίστηκε η ανακαίνισή του, η οποία προβλεπόταν να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου για να υποδεχθεί –το πιθανότερο– γύρω στους 100 οροθετικούς κρατουμένους.

Η απόφαση να μείνουν εκεί είχε ληφθεί λίγες ώρες νωρίτερα, σε σύσκεψη στα γραφεία της διεύθυνσης των φυλακών. Εκεί, οι αρχιφύλακες, ο ένας μετά τον άλλον εξηγούσαν στη διευθύντρια τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις τους στο να κρατηθούν οι δύο άνδρες στις δικές τους πτέρυγες: στην πρώτη πτέρυγα βρίσκονται τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, στην τρίτη πτέρυγα οι ξένοι, ενώ η έκτη, ή VIP όπως αποκαλείται, είναι ασφυκτικά γεμάτη. Οι νέες αφίξεις μόνο προβλήματα θα προκαλούσαν στην ήδη έκρυθμη κατάσταση του υπερφορτωμένου σωφρονιστικού καταστήματος. Ετσι, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, σε επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ελήφθη η απόφαση να εγκαινιαστεί... πρόωρα η νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών.

Και αν οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τους δύο άνδρες να κρατούνται σε διαφορετικά κελιά και να προαυλίζονται ξεχωριστά, το πρώτο –τουλάχιστον– 24ωρο το πέρασαν μαζί στο ίδιο κελί και ελάχιστα παρέπεμπε σε πρώτη νύχτα εγκλεισμού. Συγκεκριμένα, ο Μιχαλολιάκος μέχρι να ολοκληρωθούν τυπικά όλες οι διαδικασίες καθόταν στο αρχιφυλακείο βλέποντας τηλεόραση και επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους δικούς του εκτός Κορυδαλλού.

Το πρωί της Παρασκευής έκανε μπάνιο, με το που μπήκε σε «λειτουργία» το ζεστό νερό και στην πρώτη του συνάντηση με τη διευθύντρια των φυλακών ζήτησε να του φέρουν όλο το σώμα των εφημερίδων, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. O δε Λαγός ζήτησε, αν μπορούν, να του φέρουν όργανα για να κάνει γυμναστική.