Όργιο προσλήψεων με κριτήρια νεποτισμού ή και κομματικά σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στα μεγάλα πανεπιστήμια την τελευταία δεκαπενταετία καταγγέλλεται, ενόψει της «ονομαστικοποίησης» σε οκτώ ΑΕΙ των συνολικά 1.349 θέσεων διαθεσιμότητας, όπως γράφει η Καθημερινή.

Για να γίνει η «ονομαστικοποίηση» με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, τα οκτώ ΑΕΙ οφείλουν να στείλουν στο υπουργείο Παιδείας τους καταλόγους των διοικητικών υπαλλήλων τους έως την προσεχή Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Αν όχι, οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος. Από την άλλη, η διαθεσιμότητα έχει πυροδοτήσει έριδες μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών διοικητικών υπαλλήλων, με ζητούμενο τον «τρόπο» μονιμοποίησης κάθε κατηγορίας.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στα υπόλοιπα 14 πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχουν συνολικά 646 κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων (182 σε πανεπιστήμια, 464 σε ΤΕΙ) που μπορούν να καλυφθούν από τμήμα των 1.349. Την ίδια στιγμή τα ιδρύματα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, από τους συνολικά 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους και στα 22 πανεπιστήμια, οι 4.232 έχουν μονιμοποιηθεί με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) χωρίς αξιολόγηση. Εξ αυτών οι 3.494 (το 82,5%) μονιμοποιήθηκαν στα οκτώ ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα.

Οι ΙΔΑΧ ξεκίνησαν να εργάζονται στα ΑΕΙ ως συμβασιούχοι ερευνητές και μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου σε θέσεις διοικητικών με Π. Δ. επί υπουργίας Αν. Πεπονή (1993-1994), Βάσως Παπανδρέου (1999-2001) και - οι περισσότεροι- επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου. Όμως, χωρίς να μπορεί να αξιολογηθεί η επιστημονική επάρκειά τους, η πρόσληψή τους δεν έγινε με ανοιχτές διαδικασίες, και μεταξύ αυτών υπάρχουν συγγενείς καθηγητών ή άλλοι με κομματικές περγαμηνές.

«Ορισμένοι πανεπιστημιακοί έβαλαν να εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, τους έδωσαν την υπόσχεση για μελλοντική εξέλιξη σε θέσεις ΔΕΠ», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός. «Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις ερευνητών που πιστώνονταν πλαστές επιπλέον ώρες στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και το ελληνικό Δημόσιο προγράμματα. Και αυτό, διότι για να μονιμοποιηθεί ένας συμβασιούχος, με επιχείρημα ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έπρεπε να έχει συμπληρώσει συγκεκριμένο χρόνο εργασίας», προσθέτει στην «Κ» καθηγήτρια αθηναϊκού ιδρύματος.

TAGS