Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Ευρωπαικού Προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους για το έτος 2013. Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος διανέμονται βασικά είδη τροφίμων, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης σε σχετική δήλωση τόνισε ότι: 

«Στις σημερινές συνθήκες που η οικονομική κρίση έχει μειώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, οφείλουμε όλοι μας να εκμεταλλευόμαστε κάθε είδους πόρους για την οικονομική ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων των συμπολιτών μας. Φροντίσαμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε η διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν από το όφελος των τελικών δικαιούχων η εφαρμογή του προγράμματος έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η διάθεση ελληνικών προϊόντων επηρεάζει θετικά σημαντικούς παραγωγικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις».

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας έλεγξε την πληρότητα και την εγκυρότητα των δικαιολογητικών των αιτήσεων συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και υπέβαλλε στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις λίστες των εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης και των τελικών δικαιούχων.

Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων για τη Μαγνησία είναι 7.754 άτομα και οικογένειες, που είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Σήμερα προχωρά η διαδικασία υποβολής ενστάσεων από τους απορριπτόμενους με την προθεσμία να λήγει στις 09/10/2013. Κατόπιν ακολουθεί άμεσα η διαδικασία εξέτασης τυχόν ενστάσεων από την επιτροπή ελέγχου των ενστάσεων της ΔΑΟΚ Μαγνησίας και η αποστολή των οριστικών αποτελεσμάτων προς το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Ως φορείς υλοποίησης της διανομής των τροφίμων έχουν ήδη ορισθεί οι Δήμοι Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Αλοννήσου, οι Σύλλογοι Νεφροπαθών, Πολυτέκνων και Τριτέκνων Ν. Μαγνησίας, ΑΜΕΑ «Ιππόκαμπος» και «Μάγνητες Τυφλοί», οι «Άσπρες Πεταλούδες" και η Ι.Μ. Δημητριάδος.