Για τις 17 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη για τις υπερβάσεις στις μελέτες και το κόστος κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου, υπόθεση για την οποία κατηγορούνται 26 άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο τελών εν αργία αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο πρώην αντινομάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος και ο άλλοτε υπουργός Γεωργίας Χρήστος Κοσκινάς.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης απέρριψε τη μία εκ των δύο βασικών ενστάσεων που διατύπωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και ειδικότερα αυτή που αφορούσε τον νόμο Παυλόπουλου (3274/2004), σύμφωνα με τον οποίο θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν έως το τέλος του 2003, απαλλάσσοντας από ευθύνες αιρετούς και υπαλλήλους. Το δικαστήριο, όμως, έκρινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος καλύπτει τους καταλογισμούς σε ό,τι αφορά τις αστικές ευθύνες, χωρίς να «αγγίζει» τις ποινικές.

Η δεύτερη ένσταση, για την οποία το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, συνδέεται με το γεγονός ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο κι επομένως η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσοστό του 20% που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους νομικούς, η ζημιά είναι πολύ μικρότερη κι επομένως η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα και να παραγραφεί λόγω παρέλευσης της πενταετίας.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο ώστε να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας οι οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα κλητευθούν τις επόμενες μέρες προκειμένου να προσέλθουν μετά την επανέναρξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, η υπέρβαση στο κόστος κατασκευής έφτασε τις 515.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική διαχείριση η τότε Νομαρχία ζημιώθηκε με ποσό που φτάνει τις 300.000 ευρώ.

Οι 26 κατηγορούμενοι (28 σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά οι δύο εξ αυτών έχουν πεθάνει) αντιμετωπίζουν το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας και ορισμένοι με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου.