Δικαστήριο που «εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο» χαρακτηρίζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο καταδικασθείς σε 20ετή κάθειρξη πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ανακοίνωσή του.

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε «εξοντωτική καταδίκη» του ιδίου αλλά και της συζύγου και της κόρης του, που καταδικάστηκαν χωρίς ανασταλτικό στην έφεση σε κάθειρξη 12 ετών και υποστηρίζει ότι το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του, από εξοπλιστικά προγράμματα «αποδείχθηκε ανεπαρκές και αδύναμο να αντισταθεί στις "άνωθεν" παρεμβάσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα οι δικαστικοί λειτουργοί εγκλημάτησαν εις βάρος του δικαίου και της ίδιας της Δικαιοσύνης. Τούτο το Δικαστήριο αποδείχτηκε ανεπαρκές και αδύναμο να αντισταθεί στις "άνωθεν" παρεμβάσεις ενοχοποίησης, καταδίκης, φυλάκισης εναντίον μου, των γνωστών πολιτικοδικαστικών κέντρων εξουσίας, οι οποίες από το 2010 επέβαλαν στα ΜΜΕ τον επικοινωνιακό κανιβαλισμό και διαπόμπευση εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Των ιδίων κέντρων που το 2011 επέβαλαν, με την πρωτοφανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στο Κοινοβούλιο να κουκουλώσει το σκάνδαλο των Υ/Β στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να ασκήσει δίωξη εναντίον μου.

Σήμερα το Δικαστήριο εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο.

Περιφρονώντας τόσο την υποχρέωσή του της σε βάθος έρευνας της αλήθειας, αλλά και τσαλαπατώντας του κανόνες της δίκαιης δίκης, προχώρησε, ατεκμηρίωτα και χωρίς αποδείξεις για την ανύπαρκτη δωροδοκία, σε εξοντωτική καταδίκη εις βάρος εμού και της οικογενείας μου.

Δεν αναγνωρίζω την απόφαση αυτή και θα καταθέσω άμεσα έφεση. Συνεχίζω τον αγώνα να αποδείξω την αλήθεια και την αθωότητά μου».

Αναλυτικά οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο

Τη Δευτέρα, την βαρύτερη ποινή που προβλέπεται από τον νόμο τιμωρήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργήματων ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Στον πρώην υπουργό Άμυνας επεβλήθη κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για την υπόθεση των χρυσών μιζών του Υπ. Άμυνας, οι οποίες (όπως αποφάσισε το δικαστήριο) κατεβλήθησαν στα πλαίσια των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1.

Στον πρώην υπουργό δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφασίστηκε η άσκηση της έφεσης να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα πάρει το δρόμο για τη φυλακή.

Την ίδια τύχη θα έχουν η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη (12 χρόνια κάθειρξη), η κόρη του Αρετή (12 χρόνια), ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος (16 χρόνια), ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης (13 χρόνια) και η λογίστρια του πρώην υπουργού Φρόσω Λαμπροπούλου (13 χρόνια).

Aντίθετα, η έδρα αποφάσισε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση για τους: Αστέριο Οικονομίδη (με τον όρο ότι θα καταβληθεί εγγύηση 50.000 ευρώ και άλλοι περιοριστικοί όροι), Νίκο Ζήγρα, Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Οράτιο Μελά, Κώστα Αντωνιάδη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη, Νίκο Καρατζά και Γιώργο Κωνσταντάτο. Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στο Εφετείο.

Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα την αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όλων των καταδικασθέντων για 5 χρόνια, καθώς επίσης και τη δήμευση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που είχε δεσμευτεί από τον ανακριτή.

Τέλος, το δικαστήριο όρισε και αποζημίωση για το Ελληνικό Δημόσιο: 1 εκατ. ευρώ υποχρεούται να καταβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος (όσα είχαν ζητήσει δηλαδή την πρώτη μέρα της δίκης οι δικηγόροι του Δημοσίου), 500.000 ευρώ ο Γιάννης Σμπώκος, και από 100.000 όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, πλην των Π.Σταμάτη, Φ.Αρβανίτη, Γκ.Τσοχατζοπούλου και Φ.Καρατζά.