Την έγκριση της τρόικας θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών υπό τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Μαυραγάνη και Χάρη Θεοχάρη.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι εφέτος το επίδομα να καταβληθεί σε 20% περισσότερους δικαιούχους και αυτό θα επιτευχθεί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ίσχυσαν πέρυσι.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 ευρώ σε 0,34 ευρώ ανά λίτρο αλλά και για διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 5.000 ευρώ. Έτσι, για τον άγαμο, στόχος είναι να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι) όπως και για τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλεται για έγκριση στην τρόικα και αναμένεται απάντηση έως το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα καταστεί εφικτό εφέτος να εισπράξουν το επίδομα 330.000 δικαιούχοι και ότι σε συνδυασμό με την απλοποίηση του μηχανισμού καταβολής του δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο να μείνει αδιάθετο ένα μεγάλο μέρος του ποσού που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα (15 Οκτωβρίου) ενώ η τιμή πώλησής του εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ το λίτρο, από 1,35 ευρώ πέρυσι.