current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:10

CNN: Η Χρυσή Αυγή από τα λίγα νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη

Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή στο λίκνο της Δημοκρατίας την Ελλάδα εξετάζει το CNN σε νέο του άρθρο. 
 
 

Δημοσίευση 11:10’
αρθρο-newpost

Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή στο λίκνο της Δημοκρατίας την Ελλάδα εξετάζει το CNN σε νέο του άρθρο. 
 
 

Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή στο λίκνο της Δημοκρατίας την Ελλάδα εξετάζει το CNN σε νέο του άρθρο. 
 
«Σηκώνουν τα χέρια τους σε φασιστικούς χαιρετισμούς, κουνούν σημαίες σε μια επίδειξη φλογερής εθνικής υπερηφάνειας. Είναι μια σκηνή που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, αλλά πρόκειται για οπαδούς της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται σε ένα πολύ πιο σύγχρονο πλαίσιο: στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας».
 
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο « ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος εκμεταλλεύθηκε την οργή των εξαντλημένων ψηφοφόρων και το κόμμα του κέρδισε 7% στις προηγούμενες εκλογές. Όμως τώρα, μετά από ένα χρόνο, είναι στη φυλακή κατηγορούμενος πως διοικεί μια εγκληματική οργάνωση μετά τη δολοφονία ενός αριστερού καλλιτέχνη της χιπ χοπ».
 
Το CNN  αποδίδει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην αντίδραση κατά του δικομματισμού που κυβέρνησε την Ελλάδα επί δεκαετίες. «Αλλά άλλοι παράγοντες, όμοιοι με εκείνους που βοήθησαν την άνοδο άλλων ακροδεξιών κινημάτων, έπαιξαν λόγο στην επιτυχία της Χρυσής Αυγής. Και όπου «άλλοι παράγοντες» τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η ύφεση και η ανεργία που πλησιάσει στο 30%». 
 
«Και κάπως έτσι, η Χρυσή Αυγή βρήκε τη θέση της. Και σε διάστημα τριών ετών εξελίχθηκε από κόμμα του περιθωρίου και του 0,3% σε κόμμα της Βουλής με ποσοστό 7% και 18 βουλευτές. Και τα ποσοστά της έφτασαν σε διψήφια ποσοστά, επιτρέποντάς της να διεκδικήσει τον τίτλο της τρίτης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα», αναφέρει το CNN.
 
Το άρθρο περιγράφει τις επιθέσεις κατά των μεταναστών αλλά και την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στη Ρένα Δούρου και τη Λιάνα Κανέλλη, ενώ παραθέτει και όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. 
 
Ο Cas Mudde, βοηθός καθηγητής στη σχολή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, θεωρεί την Χρυσή Αυγή, «ένα από τα λίγα, πραγματικά νέοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη» επισημαίνοντας ότι «δεν αντλεί έμπνευση τόσο από την χούντα, όσο από τη ναζιστική Γερμανία».
 
Οι απόψεις ακαδημαϊκών πάντως για το αν η Χρυσή Αυγή μπορεί να θεωρηθεί νεοναζιστικό κόμμα, διαφέρουν. Ο Μάθιου Φέλντμαν, ειδικός στην φασιστική ιδεολογία από το Πανεπιστήμιο Teesside, λέει ότι ναι μεν πολύ λίγοι αναλυτές θα δυσκολευόταν να χαρακτηρίσουν ακροδεξιό το κόμμα και ο ίδιος προσθέτει το χαρακτήρα νέο-φασιστικό, ωστόσο δηλώνει διστακτικός ως προς αυτή την ναζιστική κατηγοριοποίηση, επικαλούμενος την ιστορία της Ελλάδας. 
 
Αναφέρεται μάλιστα «στον πόνο που έχει υποστεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς κατά την κατοχή. Η ιστορία της χώρας θα έκανε τέτοιες συμπάθειες, ανάθεμα για ένα εθνικιστικό κίνημα» τονίζει.
 

Το CNN επίσης αναφέρει πως το μείγμα πολιτικής δυσαρέσκειας και οικονομικής κρίσης, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θυμίζει αυτή στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.


σχετικα αρθρα