Λήγει το πρωί της Τετάρτης η διορία που είχε δοθεί στα οκτώ πανεπιστήμια, προκειμένου να αποστείλουν στον ΑΣΕΠ τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων, με αποτέλεσμα ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης να βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης των εισαγγελικών αρχών στα ιδρύματα αυτά.

Από τη στιγμή που έχει σταλεί σχετική εισαγγελική παραγγελία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, εάν έως την Τετάρτη δεν δοθούν τα στοιχεία, οι εισαγγελικές αρχές θα κινήσουν την αυτόφωρη διαδικασία κατά των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών των οκτώ ιδρυμάτων για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνη φέρουν και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, καθώς έπρεπε να έχουν ορίσει προσωπικό ασφαλείας (στα πανεπιστήμια Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει δοθεί σχετική εντολή).

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν πως οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που επικαλούνται καταλήψεις στις διοικητικές υπηρεσίες τους, έπρεπε να έχουν εφαρμόσει τον νόμο για να λήξουν ή να έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με αίτημα να κηρυχθούν οι απεργίες αυτές παράνομες και καταχρηστικές.

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές αρχές ζητούν να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και στη συνέχεια να συμφωνηθεί με το υπουργείο μια κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, εξάλλου, το Συντονιστικό Οργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι η απεργία διαρκείας αλλά και η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις κινητοποιήσεις καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους.

Πάντως, μέχρι σήμερα κανένα από τα οκτώ ΑΕΙ δεν έχει στείλει τα στοιχεία με τα προσόντα όλων των διοικητικών υπαλλήλων  που κατέχουν θέσεις σε κλάδους που καταργούνται, ώστε να γίνει η μοριοδότησή τους και να επιλεγούν οι 1.349 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Εκδηλώσεις φοιτητών οργανώνουν οι Σχολές

Παράλληλα και με τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο να παραμένει ακόμη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιούν εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών.

H απεργιακή Επιτροπή του ΕΜΠ ενημερώνει ότι οι Σύλλογοι εργαζομένων φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προσκαλούν τους πρωτοετείς φοιτητές του Ιδρύματος σε εκδήλωση υποδοχής, με θέμα «Η σημασία του Ε.Μ.Π. στην Ελληνική Κοινωνία και η σημερινή κρίση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα Τελετών του Κτηρίου Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στις 11:00 π.μ.

Σχετικά με τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, λειτουργεί καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) γραμμή ενημέρωσης στο τηλέφωνο 2107723660, με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00.

Την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου (Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30), πραγματοποιείται εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών, ο Σύλλογος Διδακτικού, Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α. και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α.

Καποδιστριακό: «Η κυβέρνηση κλείνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο»

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν σε νέα παρέμβαση, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του ιδρύματος «Η κυβέρνηση κλείνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στο σχέδιο διαθεσιμότητας του υπουργείου Παιδείας.