Τον «άλλο τρόπο» που σταδιακά υλοποιείται στη χωροταξία, ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 8o Red Business Forum, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο σύστημα κανόνων για αναπτυξιακή διαδικασία που ενισχύει την πρόοδο, τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία του φυσικού πλούτου».

Ο κ. Καλαφάτης μίλησε για «πολλές ανάσες πολεοδομικού χαρακτήρα στα "βαριά" αστικά κέντρα και πνοή ζωής στη "διψασμένη" περιφέρεια», επισημαίνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία μίας βάσης για αποκέντρωση των επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας, αλλά και εσωτερική «μετακίνηση» των σχεδίων μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με στόχο «την αναζωογόνηση των περιοχών, των θέσεων εργασίας, του μόνιμου πληθυσμού, του περιβάλλοντος μέσω της αειφόρου σύνδεσής του με την καθημερινότητα των ανθρώπων».

Προανήγγειλε για το άμεσα προσεχές διάστημα, την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στο σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών σε θέματα χωροταξίας και πολεοδόμησης που είτε έχει ολοκληρώσει το υπουργείο, όπως π.χ. η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, είτε βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας, όπως στις περιπτώσεις της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, τα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.

Τέλος, δήλωσε ότι «ο δημόσιος χώρος να μπορεί να γίνει υπόθεση του καθενός. Συνευθύνη όλων και πεδίο ισότιμης πρόσβασης σε δραστηριότητες που συνάδουν με τους κανόνες της έννομης πολιτείας και της βιώσιμης ανάπτυξης» και σημείωσε ότι «το μοντέλο μιας σύγχρονης πόλης αναφέρεται σε έναν δημιουργικό και δημοκρατικό τρόπο δράσης», ώστε «να οργανωθεί η ιδέα για πόλεις προόδου και για ουσιαστική επιστροφή της ανάπτυξης στην Περιφέρεια».