Ρεπορτάζ : Τιτίκα Ανουσάκη

Μέχρι και την τελευταία στιγμή άγνωστη παραμένει η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, με την τιμή στο 1,30 το λίτρο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων με στόχο να αυξηθεί η αγορά πετρελαίου και τα έσοδα του κράτους από τους φόρους και να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης κατά 72%. 

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση της τρόικας κινείται σε δύο άξονες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει στο μικροσκόπιο το ενδεχόμενο της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 15% με ισχυρό επιχείρημα προς τους δανειστές πως η μείωση της τιμής θα αυξήσει τους καταναλωτές και κατά συνέπεια τα κρατικά έσοδα. 

Αν η τρόικα εγκρίνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επίπτωση στην τελική τιμή αγοράς του πετρελαίου υπολογίζεται σε περίπου 4 λεπτά το λίτρο. Αν μάλιστα προστεθεί και η επιδότηση των 35 λεπτών το λίτρο, τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην τιμή των 91 λεπτών των λίτρο, από 1,30 ευρώ που αναμένεται να είναι η τιμή λιανικής πώλησή του στην αγορά 

Παράλληλα εξετάζεται το σενάριο της διεύρυνσης της βάσης των πολιτών που θα δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου αλλά και την αύξηση της επιδότησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι φέτος το επίδομα να καταβληθεί σε 20% περισσότερους δικαιούχους και αυτό θα επιτευχθεί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ίσχυσαν πέρυσι.

Έτσι εξετάζεται να αυξηθεί και το επίδομα (ο επιστρεφόμενος φόρος) στα 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ το υπουργείο μελετά να διευρύνει κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. 

Έτσι, για τον άγαμο, στόχος είναι να αυξηθεί στις 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι για τον έγγαμο στις 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι) όπως και για τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα καταστεί εφικτό εφέτος να εισπράξουν το επίδομα 330.000 δικαιούχοι και ότι σε συνδυασμό με την απλοποίηση του μηχανισμού καταβολής του δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο να μείνει αδιάθετο ένα μεγάλο μέρος του ποσού που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Σε στάση αναμονής η αγορά πετρελαίου

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε σύγχυση καθώς αναμένει τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου μετά και την τελική έγκριση της τρόικας. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει ήδη εξαγγείλει αποχή από τη διάθεση πετρελαίου καθώς όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της Μιχάλης Κιούσης «δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει σε ομηρία έναν ολόκληρο κλάδο αλλά και τους καταναλωτές, πέντε μέρες πριν την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης».

Όπως τόνισε το σημαντικότερο είναι «το υπουργείο να αναθεωρήσει την πολιτική του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το πετρέλαιο θα πρέπει να πωλείται στα 89 λεπτά το λίτρο» ενώ επεσήμανε πως πέρυσι χάθηκαν 270 εκατομμύρια ευρώ από τους φόρους στο πετρέλαιο.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων βρίσκεται σε στάση αναμονής ενώ εγκαλεί το υπουργείο Οικονομικών για ανεξήγητη καθυστέρηση στον καθορισμό των προϋποθέσεων με τις οποίες θα ξεκινήσει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Όπως επεσήμανε στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  κ. Γιώργος Ασμάτογλου οι πρατηριούχοι θα απέχουν από τη διάθεση του πετρελαίου σε περίπτωση που υλοποιηθεί η σκέψη του υπουργείου το επίδομα πετρελαίου να δοθεί με τη μορφή κουπονιού.

Οι καταναλωτές θα πληρώνουν τους πρατηριούχους με το κουπόνι και εκείνοι θα εισπράττουν τα χρήματα από το κράτος. 
Σε αυτήν την περίπτωση προειδοποιεί ο κ. Ασμάτογλου οι πρατηριούχοι θα απέχουν αναγκαστικά καθώς θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπορίας Υγρών καυσίμων επιμένει στη θέση της πως θα πρέπει να καταργηθούν τα κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου και όλοι οι πολίτες να δικαιούνται την επιδότηση έτσι ώστε και οι καταναλωτές να μπορέσουν να αγοράσουν πετρέλαιο και η αγορά να τονωθεί και το κράτος να έχει έσοδα.