Ικανοποίηση για τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Σεπτέμβριο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας πως η απόφαση να οριστούν τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία «έπιασε τόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφεται ένα καθαρό θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 63.122 θέσεις εργασίας, γεγονός που οφείλεται, όπως είπε, στη συμμόρφωση των εργοδοτών και τη «μεταφορά» αδήλωτων εργαζομένων σε νόμιμες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο 9μήνου -Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο- το αντίστοιχο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των νέων πληροφοριακών υποδομών του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ο λ. Βρούτσης ανέφερε ότι διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για την ταυτοποίηση των δηλούμενων στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» με τα αντίστοιχα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.