Σε απόγνωση βρίσκονται οι έλληνες ψαράδες κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου πελάγους, καθώς τους αδειάζουν τη θάλασσα οι τούρκοι αλιείς, με τις τράτες που οργώνουν τα διεθνή ύδατα και δεν αφήνουν λέπι για λέπι.

Οι έλληνες συνάδελφοί τους που είναι υποχρεωμένοι να μην ψαρεύουν με τράτες λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν βρίσκουν ψάρι για ψάρι όταν πηγαίνουν.

Μάταια παραπονούνται στο Ελληνικό Λιμεναρχείο το οποίο δυστυχώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Απευθύνθηκαν και στην ευρωβουλευτή Μαρία Δαμανάκη (που είναι υπεύθυνη για θέματα αλιείας) και έστειλαν αμέτρητες επιστολές στις Βρυξέλλες αλλά η απάντηση που τους δόθηκε ήταν ... "σιωπή ιχθύος". Αυτή τη στιγμή οι Τουρκικές τράτες που οργώνουν το Αιγαίο ξεπερνούν τις 400.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει στα κράτη -μέλη της, την αλιεία με τράτα καθώς το δίχτυ που σέρνεται από κάτω "ξυρίζει" το βυθό προκαλεί τεράστια καταστροφή και δεν αφήνει ίχνος ζωής πίσω του. Η ζημιά που γίνεται για να αποκατασταθεί από τους μηχανισμούς της φύσης θέλει ολόκληρες δεκαετίες.

Το κακό είναι μεγάλο. Σε λίγο τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου θα αναγκάζονται να προμηθεύονται ψάρια από τους Τούρκους αλιείς οι οποίο ψαρεύουν με τρόπο παράνομο και ρημάζουν την περιοχή. Δεν μπορούν όμως τα εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου που φιλοξενούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες να μην σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μία κινητοποίηση και να βρεθεί τρόπος να αντιδράσει η Ελληνική πολιτεία.

Γ. Κοκ.