«Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν», δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, με αφορμή τη λήξη της διορίας που είχε οριστεί για την υποβολή από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων των καταλόγων με τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Με το πέρας της προθεσμίας αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές αρχές επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσαν το παρών στην εκδήλωση ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία διοργάνωσε το ίδρυμα στα Προπύλαια.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Πελεγρίνης, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαβεβαίωσε ότι το εξάμηνο δεν χάθηκε. «Δεν είναι, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι να είστε εδώ και το επόμενο εξάμηνο», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό σας».

Εξάλλου, σε ανοικτή επιστολή τους προς τους πρωτοετείς φοιτητές τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμα βρίσκεται σε «αδυναμία λειτουργίας». Παράλληλα, ζητούν την κατανόηση και τη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν για να «αποτραπεί η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου».

Ανάλογη εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο κτήριο της Πατησίων.