current views are: 1

9 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση12:16

Ήθελαν να πουλήσουν αρχαίο αντικείμενο 3,5 εκατ. ευρώ (φωτό)

Συνελήφθησαν στο Κολωνάκι δύο άτομα για παράνομη κατοχή νεολιθικού ειδωλίου.

Δημοσίευση 12:16’
αρθρο-newpost

Συνελήφθησαν στο Κολωνάκι δύο άτομα για παράνομη κατοχή νεολιθικού ειδωλίου.

Συνελήφθησαν στο Κολωνάκι δύο άτομα για παράνομη κατοχή νεολιθικού ειδωλίου.

Πρόκειται για αρχαίο αντικείμενο μεγάλης οικονομικής και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας καθώς χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική Περίοδο που απαντάται σπάνια.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «Συνελήφθησαν χθες το πρωί στο Κολωνάκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο άτομα, ηλικίας 47 και 57 ετών, για παράνομη κατοχή αρχαίου αντικειμένου.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας για δύο άτομα, που έχουν στην κατοχή τους σπάνιο αρχαίο αντικείμενο, με σκοπό την πώλησή του, έναντι ποσού 3.500.000 ευρώ, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων κατάφεραν να τους εντοπίσουν στην περιοχή του Κολωνακίου και να τους συλλάβουν.

Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα νεολιθικό στεατοπυγικό ειδώλιο ύψους τριάντα εκατοστών του μέτρου περίπου.

Το ανωτέρω αντικείμενο επιδείχθηκε σε αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι μεγάλης οικονομικής και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας καθώς χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική Περίοδο που απαντάται σπάνια.

Επιπλέον σε βάρος του 57χρονου εκκρεμούσαν εννέα καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή, με συνολική ποινή φυλάκισης 36 έτη και 7 μήνες».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


σχετικα αρθρα