Γράφει η Ντία Μούλου

Συνεδριάζουν σήμερα οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενάντια στο μέτρο της κινητικότητας στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να μονιμοποιήσει τον μηχανισμό κινητικότητας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που εμφανίζουν οι υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα και από την τελευταία συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με το κλιμάκιο της τρόικας, φούντωσαν τα σενάρια ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, που δεν θα συνδέεται με απολύσεις αλλά θα βασίζεται στη διαρκή αξιολόγηση και την αναμόρφωση των οργανογραμμάτων σε υπουργεία και φορείς, αλλά και στις διαπιστωμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν οι υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, σχολιάζοντας στο newpost αυτά τα σενάρια τόνισε ότι ο θεσμός της κινητικότητας στο Δημόσιο, θα μπορούσε να γίνει δεκτός, αν ήταν πραγματικά θεσμός κινητικότητας και δεν αφορούσε μόνο απολύσεις.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως αυτό που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση είναι μόνο να «πιάσει» τον στόχο των απολύσεων και να ανταποκριθεί στη μνημονιακή της υποχρέωση και όχι να δημιουργήσει ένα καλύτερο δημόσιο για τον πολίτη.

«Εμείς έχουμε προτείνει θεσμικά πως μπορεί να γίνει η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στον δημόσιο τομέα με μετατάξεις. Η κυβέρνηση αν θέλει να λύσει το πρόβλημα μπορεί να ακούσει την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος και να μην πάει μέσω της κινητικότητας να πετύχει τον στόχο των απολύσεων, που είναι μνημονιακή υποχρέωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τον ίδιο, οι επιπτώσεις από έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας θα ήταν τεράστιες, ενώ επεσήμανε ότι σήμερα ο δημόσιος τομέας της χώρας έχει ανάγκη από υπαλλήλους και από ορθολογική κατανομή του προσωπικού, ώστε οι υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες για τον πολίτη.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Ντριβαλάς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, κάτι για το οποίο θα αποφασίσουν σήμερα στις συνεδριάσεις των Εκτελεστικών τους Επιτροπών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ προ ημερών κατέθεσε δικαστικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαθεσιμότητας και της κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσει να αγωνίζεται συνεχώς για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που υποβαθμίζει, συρρικνώνει, διαλύει κοινωνικές υπηρεσίες και οδηγεί μέσω απόλυσης στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στην αβεβαιότητα χιλιάδες υπαλλήλους».

Διαψεύδει το υπουργείο τα περί 25.000 απολύσεων μέσα στο 2014

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, διέψευσε δημοσίευμα που έκανε λόγο για 25.000 απολύσεις μέσα στο 2014, επισημαίνοντας ότι «η τρόικα απαιτεί 15.000 απευθείας απολύσεις από τώρα και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και άλλες 10.000 τουλάχιστον απολύσεις που θα προέλθουν από τις διαθεσιμότητες μέσα στο 2014».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές είναι οι εξής:

Ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας συνολικά 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, η πλειοψηφία των οποίων θα μετακινηθεί σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου.

Ανανέωση του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου μέσα από 15.000 προσλήψεις, στις οποίες θα αντιστοιχούν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, με εφαρμογή δηλαδή του κανόνα 1 προς 1. Ένα μέρος αυτών των αποχωρήσεων, όπως προαναφέραμε, θα προέρχεται από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.