"Αγώνα δρόμου" έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την πληροφόρηση που είχε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι υπεγράφη από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς διπλασιάζει το ελάχιστο κόστος των δρομολογίων ώστε να μην είναι ασύμφορα για τους ιδιοκτήτες λεωφορείων που αναλαμβάνουν τις μεταφορές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκτελών χρέη αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παπάς, το πρόβλημα που εκδηλώθηκε εντοπιζόταν κυρίως στα δρομολόγια των μικρών αποστάσεων. Αντίθετα, τα δρομολόγια με τα περισσότερα χιλιόμετρα ήταν περισσότερο συμφέροντα για τους μεταφορείς καθώς προσεγγίζουν πιο πολύ τις προηγούμενες συμβάσεις. "Κατόπιν αυτού, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων είναι θετικά" αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει: "οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας αναμένουν να λάβουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχουν, όμως, ήδη ξεκινήσει μια προετοιμασία και θα παραμείνουν ανοιχτές και τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι μεταφορές και των υπολοίπων 4.000 μαθητών που δεν εξυπηρετούνταν ως τώρα από δρομολόγια λεωφορείων".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου, αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "για τα πιο κοντινά δρομολόγια θα βρεθεί λύση" ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και πάλι κάποιος αριθμός δρομολογίων να μην εκτελείται. "Κατ αρχήν η έκδοση της ΚΥΑ είναι θετικό γεγονός. Όποτε μας καλέσει η Περιφέρεια θα πάμε να δούμε τις τιμές που προβλέπονται και είτε θα συμφωνήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις είτε όχι" προσθέτει.

Σχετικά με την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση ευθυνών των μεταφορέων και το ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ασφάλειας των μαθητών, σχολιάζει: "καλώς προέβη το υπουργείο σε αυτή την κίνηση, απλώς είναι αβάσιμη. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς συμβάσεις. Έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις απέναντι στο κράτος, έχουμε δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό μας απέναντι στα παιδιά και τους μαθητές αλλά το κράτος και το υπουργείο συνεχίζει να μας εμπαίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι η διερεύνηση των ευθυνών που ζητείται θα οδηγήσει στο ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών".

Στο μεταξύ, μετά την γνωστοποίηση της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση των μαθητών στο Ωραιόκαστρο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Ωστόσο, στο Δήμο Λαγκαδά, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί κλειστά έμειναν τα σχολεία ενώ μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι του Δήμου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

"Η πολιτεία πρέπει να ενσκήψει στο θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών και να αντιληφθεί ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά με αυτά των μεγάλων πόλεων" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης.

Για τη δε παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών στη δικαιοσύνη σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών επισημαίνει: "καλώς υπάρχει ενδιαφέρον για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών όμως τα σχετικά ζητήματα αρμοδιοτήτων θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί εντός του καλοκαιριού, προτού ξεκινήσει η σχολική χρονιά".