Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Νέα σελίδα φαίνεται ότι γυρίζει η πολύπαθη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα που μέχρι πρότινος αποτελούσε άντρο των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής και είχε μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων και ρατσιστικών επιθέσεων με την κλειστή παιδική χαρά να αποτυπώνει το φοβικό σύνδρομο που είχε κατακλύσει έλληνες και αλλοδαπούς κατοίκους.

Οι σαρωτικοί και σχεδόν καθημερινοί έλεγχοι της αστυνομίας στον Άγιο Παντελεήμονα αλλάζουν το κλίμα στην περιοχή με την ΕΛ.ΑΣ. να επιχειρεί να αναλάβει ξανά τα… σκήπτρα του ελέγχου στην περιοχή και την αποκατάσταση της ασφάλειας όλων των κατοίκων.

Έπειτα από τη σύλληψη του πρώην διοικητή του τμήματος ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής έχει μετατραπεί σε τμήμα αστυνομικού της γειτονιάς με τους αστυνομικούς όχι μόνο να πραγματοποιούν καθημερινές έρευνες για την πάταξη της εγκληματικότητας αλλά και να επιχειρούν να αποκτήσουν πιο… φιλικές σχέσεις με όλους τους κατοίκους.

Η εικόνα στην καθημερινότητα της γειτονιάς από όπου άρχισε και να γιγαντώνεται προεκλογικά η «δύναμη» της Χρυσής Αυγής δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές κακές ημέρες με τις ομάδες κρούσης να κάνουν… κουμάντο.

Χαρακτηριστικό της αλλαγής αυτής είναι το επικείμενο άνοιγμα της παιδικής χαράς του Αγίου Παντελεήμονα.

Η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα που στο παρελθόν είχε μετατραπεί συγκρούσεων και αιματοχυσιών μεταξύ αλλοδαπών και χρυσαυγιτών  τώρα ανοίγει ξανά. Όλα δείχνουν ότι ο χώρος θα δοθεί άμεσα ξανά στους κατοίκους της περιοχής καθώς ήδη τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εργάζονται πυρετωδώς για αυτό τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 η από επιτροπή κατοίκων γνωστή και ως «Αγανακτισμένοι Πολίτες» της περιοχής, φίλα προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή, είχε θέσει ένα δικό της συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων απαγορεύοντας σε μη ελληνόπουλα να παίζουν εκεί ή να περνούν από έξω μετανάστες με αποτέλεσμα να έρθει το κλείσιμο του χώρου από τον δήμο Αθηναίων με την αιτιολογία ανακαίνισής του. Έτσι έπειτα από επανειλημμένες επιθέσεις το πάρκο είχε κλείσει τον Ιούνιο του 2009.

Ωστόσο, μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής οι ακροδεξιοί «προστάτες» της περιοχής παραμένουν… άφαντοι και ο Άγιος Παντελεήμονας αρχίζει να βρίσκει ξανά τους παλιούς της ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους κατοίκους πάντως είναι έκδηλή η ηρεμία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή αλλά το πρόβλημα της εγκληματικότητας με τα ναρκωτικά, την πορνεία, τις ληστείες και την ανεργία να ταλαιπωρούν την γειτονιά.

Για αυτό και οι επιχειρήσεις-σκούπα στην περιοχή έχουν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε βράδυ.

Η αστυνομία έχει εξάλλου πρώτιστο σκοπό  να στείλει μήνυμα σε κατοίκους και χρυσαυγίτες των περιοχών του κέντρου της Αθήνας ότι εκείνη επιτελεί το ρόλο της σωστά και κανένας άλλος δεν την υποκαθιστά.