Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών διαμονής, με μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 20, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με βασική καινοτομία να είναι η «Άδεια επί Μακρόν Διαμένοντος».

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Μεταναστευτικό Κώδικα. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, στους οποίους παρέχουμε τα δικαιώματα των επί μακρών διαμένοντων στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Βασική καινοτομία του νόμου, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ είναι ότι προκρίνεται ως βασική άδεια διαμονής η (πενταετής) Άδεια επί Μακρόν Διαμένοντος. Η συγκεκριμένη άδεια δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες τρίτων χωρών το επιθυμούν, να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να  μεταβούν  σε άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Ωθούμε τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής  (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) να τις μετατρέψουν σε Άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Οι εθνικές άδειες διαμονής δεν έδιναν το δικαίωμα εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι (πενταετείς) άδειες επί μακρόν διαμένοντος δίνουν αυτό το δικαίωμα.

Παράλληλα, ο Κώδικας προωθεί την αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών. Ο σχεδιασμός είναι σε κεντρικό επίπεδο (και όχι σε επίκεντρο περιφέρειας) για να υπάρχει συνολικός έλεγχος και συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο σύνολο της χώρας. Η διαδικασία γίνεται ταχεία και ευέλικτη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα γίνεται εισαγωγή ειδικών ταχείων διαδικασιών (fast track) εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων), ενώ υιοθετούνται διατάξεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικώς παράνομοι, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη ευνοϊκότερη είναι η αντιμετώπιση μεταναστών δεύτερης γενιάς (δηλαδή παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα, έχουν πάει εδώ σχολείο κ.λ.π.). «Τους παρέχουμε τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικρατείας και μειώνουμε τη γραφειοκρατία ως προς την ανανέωση των αδειών τους. Αποφεύγουμε, έτσι, να ζητούν ιθαγένεια μόνον για τα δικαιώματα που τους παρέχει η απόκτησή της» τόνισε.

Παράλληλα, ο Μεταναστευτικός Κώδικας απλοποιεί τις παρακάτω διαδικασίες:

-Μείωση των κατηγοριών αδειών διαμονής και των χορηγούμενων τύπων αδειών διαμονής από 50 σε 19.
-Κατάργηση 20 περίπου δικαιολογητικών για τις ανανεώσεις αδειών.
-Κατάργηση γραφειοκρατικών προβλημάτων με τις ανανεώσεις των αδειών διαμονής (που μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν είχε μπορέσει να τηρήσει).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών επί μακρόν διαμένοντων, σημειώνοντας ότι όταν αυτά φθάνουν στην ηλικία των 18, θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Κώδικας δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά «ανάγκη για ορθή ρύθμιση» ενώ διευκρινίζεται ότι «ο κώδικας αφορά αποκλειστικώς στους νομίμως διαμένοντες στη χώρα αλλοδαπούς. Πρόκειται για περίπου 540.000 άτομα που έχουν ήδη άδεια διαμονής στη χώρα. Οι παράνομοι μετανάστες δεν έχουν άδεια διαμονής. Διαμένουν παρανόμως στη χώρα και δεν εφαρμόζεται σε αυτούς ο κώδικας. Αυτοί απελαύνονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τουλάχιστον έξι έτη χρόνια στο ελληνικό σχολείο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το καθεστώς του Επί Μακρόν Διαμένοντος όταν ενηλικιώνονται.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους αλλοδαπούς που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφού θα διευκολύνονται αυτοί που εμπλέκονται σε επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και σε αγορά κατοικίας ύψους 250.000 ευρώ και άνω.

Ο Κώδικας θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα για διαβούλευση έως τις 29 Οκτωβρίου.