«Έξυπνες λύσεις» για να ζεσταθούν το χειμώνα αναζητούν οι Έλληνες πολίτες, καθώς το πετρέλαιο αλλά και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν, πια, έξοδα στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη, τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του,

«Η οικονομική κρίση κατάφερε να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο περιορισμός του κόστους διαβίωσης ήταν και παραμένει το βασικό μέλημα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Οι πολίτες, όπως φαίνεται στην έρευνα, ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό, θέρμανση, μετακινήσεις, ηλεκτρισμό, αγορά ρούχων. Αυτή είναι η ζοφερή πλευρά της κρίσης, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εξωραΐσει κανείς» τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα Έλληνες τον τελευταίο χρόνο έχουν προσφέρει εθελοντικά εξυπηρετώντας κάποιον κοινωνικό σκοπό, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά, ακολουθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και οι ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Σοκ, όμως, προκαλεί και η έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η ΕΠΑ Αττικής, με την εταιρεία Opinion. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που αφορούν στα 450.000 νοικοκυριά που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του φυσικού αερίου, το 35% αποφάσισε ότι φέτος το χειμώνα δε θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία του, ενώ ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 9% απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανάψει ο καυστήρας στο σπίτι τους.

Το ποσοστό που προκύπτει (44%) αντιστοιχεί σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά, που είτε δε θα ανοίξουν σίγουρα τον καυστήρα ή είναι αναποφάσιστοι. Τον περασμένο χειμώνα, 160.000 νοικοκυριά αποφάσισαν να... «σφραγίσουν» τον καυστήρα και να μην ανάψουν καθόλου καλοριφέρ σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.