Το πράσινο φώς για μεγάλη επένδυση ύψους 100 εκ.ευρώ, που θα υλοποιηθεί στο Ακρωτήρι Χανίων, με τη συμμετοχή εταιρείας που ανήκει στην Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για την κατασκευή ηλιοθερμικού έργου που θα κατασκευαστεί στα όρια του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων.

Η αίτηση για το έργο υπεβλήθη από την Natura Power, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει η εταιρεία της P.M.C. που ανήκει στην Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί,στη θέση "Χωραφάκια" στα Χανιά, σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου, σε έκταση 2150 στρεμμάτων.

Περιγραφή του έργου:

Η τεχνολογία των ηλιοθερμικών είναι μια πολλά υποσχόμενη μορφή πράσινης ενέργειας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο ελληνικό, αλλά και διεθνές. Πάνω σε αυτή την τεχνολογία υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας στην έρημο της Καλιφόρνιας, στη Σαχάρα και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Εκτός όμως από την ιδιαίτερη τεχνολογία (η ενέργεια δεν παράγεται απευθείας όπως στα φωτοβολταϊκά αλλά παράγεται θερμότητα μέσω παραβολικών κατόπτρων που χρησιμοποιείται σε στροβίλους) η χορήγηση της άδειας που ανακοινώθηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση.

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου για το έργο

«ο τόπος πρέπει να προοδεύει διαρκώς. Να ευχηθώ να ολοκληρωθεί το έργο εαν είναι για το καλό της κοινωνίας και αυτά τα έργα πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες».