Στα μέσα  Νοεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρουσιάζοντας μαζί με τον  πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη τα στοιχεία της έρευνας της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος HEART II, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι οι διατάξεις το νομού επαρκούν, αρκεί να εφαρμοστούν. Ο υπουργός μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι έλεγχοι για την τήρησή του να γίνονται ακόμη κι από αστυνομικούς και όχι δημοτικούς αστυνομικούς, όπως συνέβαινε σήμερα.

Παράλληλα, ο υπουργός διέψευσε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση εξετάζουν σε αυτή τη χρονική φάση την επιβολή φόρου στα τσιγάρα. Ωστόσο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός τέτοιου φόρου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι ένας νόμος απόλυτα σωστός σε ηθική βάση, διότι αυτός που καπνίζει και προκαλεί με την επιλογή του προβλήματα υγείας στον οργανισμό του πρέπει να πληρώσει και την προκαλούμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Σημείωσε, δε, ότι αυτός ο φόρος ισχύει σε πολλές δυτικές χώρες αν και, όπως σημείωσε, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ θυμωμένοι με τη μη εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους για την προστασία των παθητικών καπνιστών. Πιστεύουν πλέον ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η μείωση του καπνίσματος και προτείνουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με κύρια στόχευση τη σχολική ηλικία.

Ειδικότερα, ποσοστό 99,2% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους, όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να καπνίζουν. Από αυτούς, 74% είναι θυμωμένοι (53,1%) και μάλλον θυμωμένοι (20,8%), ενώ 24,8% δεν ενοχλούνται. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ανάμεσα στους καπνιστές, 48,3% δηλώνουν θυμό για το συγκεκριμένο θέμα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, προκύπτει ότι οι πολίτες σε ποσοστό 70,7% πιστεύουν ότι το κράτος δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα και ότι ο νόμος καταστρατηγείται κατά 92,8% σε κέντρα διασκέδασης, 87,1% σε εστιατόρια και 73,7% σε τουριστικά καταστήματα/καταλύματα.

Το 84% των Ελλήνων θεωρούν πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό (18,6%) τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα 2/3 των καπνιστών.

Τα κύρια μέτρα, που οι ερωτηθέντες αποδέχονται για τη μείωση του καπνίσματος είναι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού και ιδίως των μαθητών (82,1%), ανάπτυξη ειδικά στοχευμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία (80,7%), κέντρα διακοπής καπνίσματος στα νοσοκομεία (77,2%), κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος (70,5%),εφαρμογή του νόμου για τη μη πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους (68,4%) και πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας (65,7%).

Σχετικά με την αύξηση της τιμής, σε μικρό ποσοστό εκτιμούν ότι είναι μέτρο, που θα μείωνε το κάπνισμα