Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Αρκετές αποκαλύψεις για την εσωτερική λειτουργία της Χρυσής Αυγής περιείχε η κατάθεση πρώην μέλους της Χ.Α. στους ανακριτές Σπύρο Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα.

Ο μάρτυρας-κλειδί ο οποίος είναι κρατούμενος για οικονομικό αδίκημα στις φυλακές της Λάρισας τόνισε ότι «ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν το γνωρίζει ή δεν το εγκρίνει ή χωρίς να έχει υποπέσει στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου όλοι οφείλουν να κινούνται. Κάτω από τον αρχηγό υπάρχει ένας στενός ηγετικός πυρήνας στον οποίο ανήκουν οι Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής. Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει ενταχθεί στην ηγετική ομάδα, λόγω της ευφυίας του και της επικοινωνιακής του ικανότητας». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το εθνικοσοσιαλιστικό πιστεύω είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βία. Η βία πράγματι αποτελεί αναγκαίο περιεχόμενο, όπως διδάσκεται στη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή λοιπόν, ως πολιτικός σχηματισμός με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό αποσκοπεί στην κατάκτηση της εξουσίας. Θεωρώ όμως, βέβαιο ότι τα μέσα επιτεύξεως του στόχου αυτού προσδιορίζονται από την ιδεολογία και ως εκ τούτου ένα από τα μέσα αυτά είναι η άσκηση βίας». 

Ερωτώμενος για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, το πρώην μέλος της σημείωσε: «Εχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ονόματα δύο μεγάλων ελλήνων εφοπλιστών. Επί του παρόντος δεν επιθυμώ να τα αναφέρω γιατί δεν έχω διασταυρώσει την πληροφορία αυτή» 

Αναφερόμενος στον οπλισμό ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές ή μέλη της Χρυσής Αυγής. «Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνταν εν καιρώ, αντιλαμβάνομαι. Ηταν κυρίως πιστόλια, ακούγονταν όμως και για τουφέκια τύπου Μ16. Συνήθης τρόπος κάλυψης της μεταφοράς ή αποθήκευσης του οπλισμού αυτού ήταν φορτηγάκια ή ΙΧ με πλαστά στοιχεία κυκλοφορίας που μετέφεραν δήθεν ρουχισμό».

Ο μάρτυρας, παράλληλα, συστήνει στις Αρχές να διερευνήσουν τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου Ελευσίνας και Πειραιώς του 2012 και το 2013, μιας και οι δύο εκρήξεις έγιναν σε γραφεία που τυχαία ήταν υπεύθυνος ο Λαγός.

«Ο τύπος των εκρήξεων παραπέμπει σε πρακτικές μπράβων της νύχτας και όχι αναρχοαριστερών» συμπλήρωσε.