Σε όλη τη Γορτυνία διοργανώνονται το τριήμερο καρναβαλικές εκδηλώσεις από το Δήμο Γορτυνίας σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών και τους δραστήριους επαγγελματίες της περιοχής.

Στα Τρόπαια οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας και όχι μόνο, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις κλασσικές Γορτυνιακές ''Μπούλες'', το παραδοσιακό ''Λιώσιμο του Γουρουνιού'' και τις τσιγαρίδες, με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών, τραγούδι, ποτό και ξεφάντωμα. Το πρόγραμμα κλείνει με το κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού. Δεν θα λείψουν βέβαια και οι εκπλήξεις. Τον τόνο θα δώσουν με τη συμμετοχή τους οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τροπαίων. Οι εκδηλώσεις στα Τρόπαια ξεκινούν στις 3.30 το μεσημέρι

Στη Δημητσάνα, θα αναβιώσει το έθιμο του Μακαρονά, με καρναβαλική παρέλαση, σοκολατοπόλεμο και τους ήχους του Δημητσανίτικου μπαρουτιού.

Στην περιοχή ετοιμάζουν ένα αποκριάτικο διήμερο γλέντι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, το οποίο θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα με καρναβαλική παρέλαση, με τον Μακαρονά - τον οποίο, σύμφωνα με το έθιμο, προετοιμάζουν οι νέοι του χωριού - να προπορεύεται καθισμένος πάνω σε ένα γάιδαρο, με σοκολατοπόλεμο, με δώρα, με τραγούδια, με τσίπουρο, κέφι και χορό. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία της ιστορικής κωμόπολης, όπου ο Μακαρονάς, θα κρεμασθεί, και το γεμάτο Δημητσανίτικο μπαρούτι σώμα του θα καεί. Το γλέντι θα συνεχισθεί υπό τους κρότους και τη λάμψη του διάσημου Δημητσανίτικου εκρηκτικού έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Καθαρά Δευτέρα από τις 11 το πρωί διοργανώνεται σαρακοστιανό γλέντι με φασολάδα, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.