Ιδιαίτερα πυκνές φαίνεται να είναι οι μετακινήσεις από και προς την Ακρόπολη, αλλά και την πλατεία Συντάγματος, σε ότι αφορά στα σημεία που επισκέπτονται οι τουρίστες στην Αθήνα. H διαδρομή Σύνταγμα - Ερμού - Μοναστηράκι - Ακρόπολη, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος μετακινήσεων - διαδρομών που ακολουθούν οι τουρίστες που επιλέγουν την Αθήνα ως τόπο διαμονής, ενώ εξαιρετικά σημαντικές φαίνεται να είναι και οι μετακινήσεις εντός του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας.

Η περιοχή της Ομόνοιας εμφανίζει έντονη δραστηριότητα καθώς εκεί είναι χωροθετημένα πολλά ξενοδοχεία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και πύλη εισόδου προς το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Τέλος, η ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού - Κεραμεικού η οποία αποτελεί τον τελικό προορισμό του λεγόμενου «μεγάλου αρχαιολογικού περιπάτου της Αθήνας» αποτελεί τον μαγνήτη για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως επίσης οι περιοχές περιμετρικά του Ζαππείου, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και των Στηλών του Ολυμπίου Διός.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου «Καταναλωτικά Πρότυπα Τουριστών στην Εμπορική Αγορά της Αθήνας και του Πειραιά», η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου 2013.

Aπό την έρευνα προκύπτει ότι οι συνολικές ημερήσιες δαπάνες του τουρίστα χωρίς έξοδα μεταφορών και διαμονής διαμορφώνεται στα 64,1 ευρώ. Η συνολική ημερήσια δαπάνη περιλαμβάνει έξοδα σε εστιατόρια, καφέ μπαρ, αγορές προϊόντων, εισιτήρια μετακίνησης, είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους. Από τα στοιχεία φαίνεται οι τουρίστες καταναλώνουν μέσο όρο την ημέρα 30,1 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 29,8 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα για την συνολική ημερήσια ατομική δαπάνη των επισκεπτών κρουαζιέρας καθώς ανήκουν σε υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία, σε σύγκριση με τους τουρίστες και με το δεδομένο ότι πρόκειται για επισκέπτες οι οποίοι παραμένουν εκτός του κρουαζιερόπλοιο κατά μέσο όρο μόλις 6,5 ώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επισκέπτης της κρουαζιέρας στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ξοδεύει συνολικά 67,2 ευρώ εκ των οποίων, 15,5 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 44,3 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις. Ιδίως η τελευταία δαπάνη, ερμηνεύεται με βάση τη μεγαλύτερη οικονομική άνεση των επισκεπτών της κρουαζιέρας σε σύγκριση με τους τουρίστες.