Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή μίλησε στον ανακριτή ο φερόμενος ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δηλώνοντας «πεπεισμένος για τις καλές προθέσεις της οργάνωσης» και αρνούμενος επιθέσεις στη Νίκαια.

«Στη Χρυσή Αυγή με οδήγησαν οι αντιμνημονιακές μου θέσεις και η αγάπη μου για την πατρίδα μου. είχα μια περιέργεια να δω τι είδους άνθρωποι είναι τα στελέχη της Χ.Α. Συνάντησα ένα φιλικό περιβάλλον, πείστηκα για τις καλές προθέσεις του και εθελοντικά συμμετείχα σε κάποιες δράσεις τους. Δεν αποδέχομαι τη συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση. Τη Χ.Α. τη γνώρισα μέσα από  συσσίτια και ομιλίες βουλευτών που μιλούσαν για την αρχαία Ελλάδα και σχολίαζαν την καθημερινότητα. Ήμουν και είμαι πεπεισμένος για τις καλές προθέσεις του κόμματος» ανέφερε. 

«Ουδέποτε άκουσα ο,τιδήποτε περί ναζισμού και εθνικοσοσιαλισμού» πρόσθεσε.

«Στη Χρυσή Αυγή δεν άκουσα ποτέ για φυλετική κατωτερότητα των Πακιστανών ή κάποιων άλλων. Όταν λέμε "καθαρότητα της φυλής" εννοούμε ότι εάν τυχόν Έλληνας παντευτεί αλλοδαπό, το παιδί που θα γεννηθεί δεν θα έιναι "καθαρό". Αυτό δεν το άκουσα σε επίσημες ομιλίες αλλά σε μεταξύ μας συζητήσεις στην τοπική» σημείωσε. 

«Ποτέ δεν άκουσα για επιθέσεις στην περιοχή της Νίκαιας. Έχω ακούσει για συμμετοχή Χρυσαυγιτών στα επεισόδια της Κορίνθου. Δεν έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο στη Ζώνη και στην Ιχθυόσκαλα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στο πενταμελές της Νίκαιας ήταν ο Γιώργος Πατέλης πυρηνάρχης, ο Γιάννης Καζαντζόγλου υπεύθυνος πολιτικής δράσης, ο Γιώργος Τσακανίκας ταμίας και η σύζυγος του Πατέλη ως μέλος. Πέμπτο μέλος δεν υπήρχε γιατί προφανώς δεν είχε κριθεί κάποιος ικανός για τη θέση» είπε ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

«Από φόβο για τη ζωή μου σκότωσα τον Φύσσα»

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε ότι το βράδυ της 17ης -18ης Σεπτεμβρίου βρέθηκε στο επίμαχο σημείο της Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι ακολουθώντας ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής χωρίς να ξέρει τι είχε συμβεί, πλην του ότι «την πέσανε σε κάποιον δικό μας στο Κερατσίνι». 

Εκεί, σύμφωνα με τον Γ. Ρουπακιά, ήταν ο Π. Φύσσας που κινήθηκε προς το μέρος του απειλητικά μαζί με άλλους. «Φοβήθηκα για τη ζωή μου» υποστηρίζει ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Όπως ισχυρίζεται ο Ρουπακιάς: «Γύρω στις έντεκα τη νύχτα της 17.9.2013 ήμουν στο σπίτι μου, στη Νίκαια και έβλεπα τηλεόραση. Το σπίτι μου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων περίπου, τετραγώνων από την τοπική οργάνωση της περιοχής. Γύρω στις 11.30 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Γ. Δ. (σ.σ. είναι κατηγορούμενος που αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), ο οποίος μου είπε ότι είχε ο ίδιος ένα τηλεφώνημα με το οποίο τον ενημέρωναν να πάει στην τοπική αμέσως. Με ρώτησε αν γνωρίζω κάτι σχετικό και εγώ απάντησα αρνητικά...».

Ο Γ. Ρουπακιάς υποστηρίζει ότι τηλεφώνησε για να δει τι συμβαίνει στους Γιώργο Πατέλη και Ιωάννη Καζαντζόγλου, οι οποίοι όμως, όπως σημείωσε, δεν του απάντησαν και έτσι πήρε πίσω τον Γ.Δ. και του είπε να πάει στην τοπική και ότι θα πήγαινε αμέσως και ο ίδιος. 

Στην τοπική, όπως αναφέρει ο Γ. Ρουπακιάς είδε 10 με 12 μηχανές στις οποίες επέβαιναν 17-18 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πατέλης, αρχηγός της τοπικής Νίκαιας, ο προαναφερόμενος Γ.Δ., ο Αθ. Τσόρβας, που προφυλακίστηκε χθες αλλά και ο συγκατηγορούμενος του Ι. Καζαντζόγλου, που τον ενημέρωσε πως «την έπεσαν» σε «δικό» τους στο Κερατσίνι. Ο τελευταίος, μάλιστα, όπως λέει ο Γ. Ρουπακιάς, του έδωσε ένα τσαντάκι, μεγάλη θήκη κινητού, να «τη βάλω στη θέση του συνοδηγού για να μην του πέσει επειδή φόραγε μία λευκή φόρμα». Διευκρινίζει αμέσως μετά ο Γ. Ρουπακιάς ότι, ο Καζαντζόγλου «ποτέ δεν μπήκε στο αυτοκίνητο μου, όπως αναληθώς αναφέρεται».

Ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι ακολούθησε τις μηχανές με το αυτοκίνητο του χωρίς να γνωρίζει πού πηγαίνουν και ότι είδε στην καφετέρια «Κοράλι» 20 άτομα μαζεμένα μαζί με τον Π. Φύσσα «τον οποίο τότε δεν γνώριζα». Υποστηρίζει ότι μπήκε ανάποδα στην Τσαλδάρη γιατί είδε μία θέση για να παρκάρει:

«Πράγματι, πάρκαρα εκεί, αλλά πριν καλά καλά παρκάρω άκουσα τον Φύσσα, ο οποίος ερχόταν κατά πάνω μου ακολουθούμενος από άλλους, απευθύνοντας σε εμένα τη φράση «έλα εδώ ρε μ..ί» . Ίσως να με είχε διακρίνει νωρίτερα όταν έκανα αριστερά στο Κοράλι μαζί με τις μηχανές και υποχρεωτικά κινήθηκα αργά. Σημειώνω ότι οι μηχανές είχαν ήδη παρκάρει σε διάφορα σημεία του δρόμου και τα άλλα μέλη της ΧΑ είχαν κατευθυνθεί προς το Κοράλι, όπου δεν ξέρω τι έγινε με την ομάδα του Φύσσα, γιατί εγώ έκανα τον κύκλο του τετραγώνου. Άκουσα όμως φασαρία και υποθέτω ότι εντωμεταξύ είχαν συμπλακεί. Βλέποντας λοιπόν έναν δυνατό και ψηλό άντρα ακολουθούμενο από άλλους να έρχεται προς το μέρος μου απειλητικά, φοβήθηκα για τη ζωή μου. Πριν προλάβω να καταλάβω καλά καλά τι συμβαίνει, κάποιος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου μου, δεν ξέρω αν ήταν ο Φύσσας ή κάποιος άλλος, και άρχισε να με τραβάει έξω. Κατάλαβα ένα ή δύο ζευγάρια χέρια να με τραβούν βίαια έξω από το αυτοκίνητο. Σε μία υποδοχή δίπλα στις ταχύτητες και δεξιά μου είχα προσωπικά μου αντικείμενα και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (σουγιά) που είχα για αυτοπροστασία. Ενστικτωδώς προσπάθησα να το πιάσω για να αυτοπροστατευτώ. Δυστυχώς, κατάφερα να το πιάσω με το δεξί μου χέρι και μόλις βρέθηκα έξω από το αυτοκίνητο συρόμενος, τυφλά χτύπησα αυτόν που με χτυπούσε. Προηγουμένως όταν βρέθηκα στο πεζοδρόμιο, είχα δεχθεί και συνέχισα να δέχομαι, χτυπήματα στο κεφάλι με γροθιές… Αυτό επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις των αστυνομικών που προσέτρεξαν στο σημείο και θα έπρεπε να καταγράφεται και σε μία ιατροδικαστική έκθεση. Δέχθηκα γροθιές όχι μόνο από τον Φύσσα, αλλά τουλάχιστον από δύο άτομα ακόμα τα οποία δεν γνωρίζω. Όπως προείπα δεν γνώριζα τον Φύσσα ούτε είχα προσωπικές διαφορές με αυτόν. Ήταν ο φόβος, η ταραχή μου και η κακιά στιγμή».

Ο Γ. Ρουπακιάς αποδίδει επίσης στον «πανικό του» και το γεγονός ότι απάντησε αρνητικά στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που έσπευσαν αμέσως μετά τον φόνο, όταν τον ρώτησαν αν ήταν δικό του το μαχαίρι. Αναφέρεται επιπλέον στις συνθήκες που βρέθηκε μετά τον φόνο στο Τμήμα, όπου του είχε επιτραπεί η χρήση του κινητού του και απομονώθηκε όταν ο ίδιος το ζήτησε μόλις έγινε γνωστό ότι ο Φύσσας ήταν νεκρός.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απολογία.