Με τίτλο «Οι πειρατές του δικτύου» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται σε ένα κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα της κρίσης.

«Χιλιάδες Έλληνες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, γιατί δεν μπορούν πια να το πληρώσουν. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ακτιβιστές συνδέουν ξανά στο δίκτυο τους φτωχότερους των φτωχών, παρότι αυτή η επικίνδυνη βοήθεια αποτελεί ποινικό αδίκημα» γράφει το δημοσίευμα το οποίο αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας μιλάει με τον Θεόδωρο Μαρινέλλη, μέλος μίας πρωτοβουλίας πολιτών που αναλαμβάνει την επανασύνδεση ρεύματος για τους κοινωνικά αδύναμους.

«Ξέρω ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι πολιτικά ορθό, νομίζω όμως ότι είναι κοινωνικά δίκαιο» λέει ο Μαρινέλλης και διηγείται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. «Τα χειρότερο που έχω δει ήταν μία μητέρα που είδε το παιδί της να το στέλνουν πίσω από το σχολείο, γιατί βρωμούσε, όπως έλεγαν. Η γυναίκα δεν είχε ζεστό νερό στο σπίτι, γιατί της είχαν κόψει το ρεύμα. Ο Μαρινέλλης φρόντισε να αποκαταστήσει, παράνομα τη σύνδεση» τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα νοικοκυριά και πάνω από τον μέσο όρο για τη βιομηχανία. Αλλά με το ρεύμα καλείται κανείς να πληρώσει και τους δημοτικούς φόρους, τα τέλη για την ΕΡΤ, καθώς και τον ειδικό φόρο ακινήτων που θεσπίστηκε σε εποχές κρίσης, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να φτάνει σε τετραψήφια νούμερα.

Ο Μαρινέλλης, αλλά και ο φίλος και συνεργάτης του Τάσος Καραγιώργος επισημαίνουν: «Είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι με τις δράσεις μας δεν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα. Αλλά δεν μπορούμε και να παραμένουμε απαθείς».