Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι φέτος για τους καταναλωτές η προμήθεια με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα αγοράσουν το πολύτιμο καύσιμο γιατί πολύ απλά «δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται».

«Μας παίρνουν κάθε βράδυ μετά τα δελτία ειδήσεων και μας ρωτούν τί πρέπει να κάνουν», λένε στο newpost όχι μόνο οι προμηθευτές καυσίμων αλλά και οι σύμβουλοι διαχείρισης πολυκατοικιών.

Κι ενώ η διάθεσή του έχει, επισήμως, ξεκινήσει από χθες, η αγορά δεν κινήθηκε και το TAXIS δεν άνοιξε για να δεχτεί τις αιτήσεις για τα επιδόματα θέρμανσης.

Η τιμή του λίτρου, ο τρόπος μέτρησης του όγκου, ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης και ο χρόνος καταβολής του, είναι τα στοιχεία που παραμένουν ασταθή και συμπληρώνουν τον πολύπλοκο.... μαθηματικό τύπο σε μια εξίσωση που δεν φαίνεται να θελει να λυθεί.

Έμποροι: «Κλέβουμε λόγω...  ζέστης με τις “ευλογίες” του υπουργείου»

Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι καταναλωτές σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, είναι οι καιρικές συνθήκες.

Το σύστημα εισροών- εκροών το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες προμηθεύτηκαν όλοι οι πρατηριούχοι καυσίμων, δεν είναι καινούργιο για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης. Πρόκειται για τον «Ήφαιστο» που, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εμπόρων Πετρελαιοειδών Αττικής, δεν έχει να ζηλέψει σε ιδιοτροπίες τον Ολύμπιο θεό που του «δάνεισε» το όνομα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι βάσει μιας παράλογης αγορανομικής διάταξης να χρεώνουμε, μέσω του συστήματος εισροών-εκροών “Ήφαιστος” το πετρέλαιο ως η θερμοκρασία του να είναι πάντοντε 15 βαθμοί Κελσίου», λέει στο newpost ο Θεόδωρος Δελαγραμμάτικας.

«Όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως χθες, εμείς κλέβουμε τον καταναλωτή, καθώς το πετρέλαιο αγγίζει τους 30 βαθμούς, διαστέλεται και ο όγκος του αυξάνεται. Ο πελάτης προμηθεύεται λιγότερα λίτρα και πληρώνει περισσότερα».

Τι γίνεται λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση;

«Χθες, πρώτη μέρα προμήθειας, δεν κινήθηκε τίποτα. Κυρίως λόγω της ζέστης. Οι καταναλωτές περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία για να μη πληρώσουν περισσότερα», λέει στο newpost ο σύμβουλος διαχείρισης πολυκατοικιών Βενιαμίν Κασπαριάν. Εξηγεί όμως ότι και πάλι, δεν αποφεύγει την παγίδα της ακρίβειας:

«Χθες η τιμή του λίτρου ήταν 1,25 ευρώ. Όμως κάθε μέρα αλλάζει, κυρίως αυξάνεται όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα. Ο καταναλωτής δεν θα καταφέρει να περιορίσει το κόστος».

Στον «αέρα» το επίδομα θέρμανσης λόγω.... Ε9

Ουδείς- ούτε το υπουργείο Οικονομικών-γνωρίζει πότε θα «ανοίξει» το TAXIS για να δεχτεί τις αιτήσεις των φορολογουμένων για το επίδομα θέρμανσης.

Η υποβολή του Ε9 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μέχρι τότε το σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία άλλη διαδικασία.

Έτσι,η περιβόητη προκαταβολή του επιδόματος εκ των πραγμάτων ακυρώνεται, αφού η έναρξη της υποβολής αιτήσεων πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ελπίζουν σε... συγκρατημένη πτώση

Υπό αυτές τις συνθήκες η αγορά δεν μπορεί παρά να ελπίζει ότι φέτος θα συγκρατηθεί η... κατρακύλα στις πωλήσεις.

«Τον περασμένο χειμώνα τον “έβγαλαν” με τα περισσεύματα, γιατί ήταν πολύ ήπιες οι καιρικές συνθήκες. Το 2012 η πτώση έφτασε το 70% Ελπίζουμε φέτος σε ανάκαμψη», λέει ο Βενιαμίν Κασπαριάν.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Αβραάμ Πανίδης, ζητά να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου να «ανοίξει» όσο το δυνατό συντομότερα για να πάρει ώθηση η αγορά:

«Το επίδομα θέρμανσης είναι ένα κονδύλι χρήσιμο για τις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Οι περισσότεροι, μάλιστα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προκαταβολή για να προμηθευτούν τα πρώτα λίτρα τώρα που οι τιμές είναι ακόμη χαμηλές. Αν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώσει, δυστυχώς θα ζήσουμε τα περσινά».